"МАЧ ОСВЕТЕ" ОПАСНИЈИ ОД БИН ЛАДЕНА: Обавештајци тврде - Нови вођа Ал Каиде реорганизује трупе, Запад страхује од напада

Тањуг

25. 02. 2021. у 00:15

МАЧ ОСВЕТЕ ОПАСНИЈИ ОД БИН ЛАДЕНА: Обавештајци тврде - Нови вођа Ал Каиде реорганизује трупе, Запад страхује од напада

Depositphotos

ТЕРОРИСТИЧКА организација Ал Каида се спрема да поново постане претња свету као што је то била током напада на Њујорк 11. септембра 2001, јер је на чело дошао немилосрдни вођа кога зову "Мач освете" и за кога обавештајне службе кажу да је гори од Осаме бин Ладена, бившег вође Ал Каиде.

- Верује се да је крвожедни Саиф ал-Адел нови вођа Ал Каиде и да регрутује борце Исламске државе, као и да изазива страх од зверстава широм Запада. Ради се о бившем египатском генералу (60) за кога се верује да је генијалан и немилосрдан стратег и преузеће вођење организације од Ајмана Завахирија - пише британски Мирор.

Високи британски експерт за тероризам рекао је за тај лист да је, у поређењу са Завахиријем - Ал-Адел много ефикаснији лидер, у најмању руку је егал са Осамом бин Ладеном, ако не и опаснији од њега.

Гласине да је Завахири вероватно мртав значи да ће обавештајне службе са Запада морати да се припазе на реорганизацију Ал Каиде, с обзиром на то да је Саиф, који има базу у Ирану, нови шеф, наводи Мирор.

- Британски и амерички шпијуни су пратили Саифове потезе годинама, јер је био умешан у сваки Ал Каидин напад који се догодио у протекле три деценије - додаје се у тексту.

Египатски џихадиста, ветеран Ајман Завахири, преузео је вођство после убиства Бин Ладена 2011. године, али скоро да се о њему није чуло годинама.

Бивши ФБИ експерт за контратероризам Али Суфан је написао да би Саиф могао да буде "трећи емир Ал Каиде" са тродеценијским стажом у тој организацији.

Америка већ нуди 10,5 милиона долара за информацију о Саифу, који се тражи за бомбардовање амбасаде САД у Најробију и Дар ес Саламу, када је погинуло 224 људи.

Саиф је водио Бин Ладенову личну "Црну гарду", јединицу за заштиту у Авганистану, која је добила назив по црним марамама.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)