СПРЕМА СЕ УДАР НА РУСИЈУ, ЕУ ДОЖИВЕЛА ФИЈАСКО! Лазански објаснио све о новом сукобу Москве и Брисела

Новости онлине

24. 02. 2021. у 21:46

СПРЕМА СЕ УДАР НА РУСИЈУ, ЕУ ДОЖИВЕЛА ФИЈАСКО! Лазански објаснио све о новом сукобу Москве и Брисела

Фото: П. Милошевић/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Депоситпхотос

НА САСТАНКУ високог представника за спољну и безбедносну политику ЕУ Жосепа Бореља и шефова дипломатија земаља чланица одлучено је да се уведу санкције против руских званичника за које Брисел тврди да су одговорни за репресију над лидером опозиције Алексејем Наваљним.

На листи коју предлаже Жосеп Борељ треба да се нађу четворица званичника међу којима су државни тужилац и шеф руске федералне затворске службе.

Санкције ће бити уведене за недељу дана, чиме је, према Борељу, први пут примењен "глобални режим људских права ЕУ". Напомиње да се први пут не користе само вербалне осуде већ и конкретне мере.

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас рекао је да је ЕУ морала да реагује у случају Наваљног, али да остаје отворена за дијалог са Москвом о Сирији, Либији и пандемији коронавируса.

Амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански каже да, према његовим сазнањима, председник Русије Владимир Путин још није реаговао на тај чин Брисела.

Оцењује да је разлог за увођење санкција неуспешна посета шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља Москви од пре десетак дана, што је, како сматра, био фијаско за високог чиновика из Брисела пошто је доживео "одређену бламажу".

Борељу није било дозвољено да се састане са лидером опозиције Алексејем Наваљним, који је осуђен на две и по године затвора.

- На Западу је дошло до политизације случаја и увођења новог тремина – "механизма за заштиту људских права", што би, како разуме Лазански, требало да значи да Брисел себи даје за право да се меша у унутрашње ствари било које земље на свету.

амбасадор Мирослав Лазански/Фото: П. Милошевић

Према његовим речима, увођење санкција изгледа као недостатак конкретне политике ЕУ према Русији.

Лазански каже да се је "занимљиво" да су санкције усмерене на замрзавање наводних рачуна званичника у банкама на територији ЕУ, будући да их они засигурно немају.

- Реч је о пропагандно-психолошком спину где се покушава инсинуирати да командант Руске гарде, која броји 800.000 војника, има новац у западним банкама - каже Лазански и додаје да је то забрањено и чиновницима средњег ранга.

Лазански подсећа на изјаву руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да би било које санкције ЕУ које би удариле на виталне делове економије земље довеле до прекида дипломатских односа са Бриселом.

С друге стране, указао је на податак да на територији Русије тренутно послује четири хиљаде немачких компанија, додавши да је сигуран нико не жели да угрози њихове послове.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)