ДЕМОКРАТЕ УДАРАЈУ НА БАЈДЕНА: 30 конгресмена потписало писмо којим се тражи смањење кључних овлашћења председника САД (ВИДЕО)

Novosti online

24. 02. 2021. у 18:53

ДЕМОКРАТЕ УДАРАЈУ НА БАЈДЕНА: 30 конгресмена потписало писмо којим се тражи смањење кључних овлашћења председника САД (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

ОТПРИЛИКЕ тридесет конгресмена демократа потписало је писмо у којем се тражи од председника Бајдена да се одрекне свог јединог овлашћења за лансирање нуклеарног оружја, наводи се у извештајима.

Обећање председника да ће се одрећи својих нуклеарних овлашћења као врховни командант могло би да одузме исту моћ будућим председницима.

- Поверење једне особе са овим овлашћењима повлачи за собом стварне ризике - писмо републиканског конгресмена Џимија Панете који објављује Политико.

- Претходни председници су претили нападом других земаља нуклеарним оружјем или показивали понашање због чега су други званичници изразили забринутост због пресуде председника.

Панетина канцеларија није одмах одговорила на упит Фокс њуза. Конгресмен је у твиту од понедељка рекао да "позива" Бајдена “да инсталира проверу и равнотеже у нашој нуклеарној структури командовања и управљања". Писмо се наставља: ​​"Иако би се сваки председник претпоставио да се саветује са саветницима пре него што нареди нуклеарни напад, за то не постоји обавеза. Војска је обавезна да изврши наређење ако процени да је законито по ратним законима. Уз тренутно држање америчких нуклеарних снага, тај напад би се догодио за неколико минута “.

Демократе су понудиле неке алтернативе јединственој нуклеарној власти, попут захтева од потпредседника и председника парламента да се сложе са налогом председника о његовом покретању пре него што се изврши, наводи Политико.

(Фокс Њуз)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)