СТАМПЕДО МУТИРАНОГ СОЈА: Дневно пооштравање мера у целој Италији

М. Остојић - Дописник из Рима

24. 02. 2021. у 16:00

ДА ли је у Бреши у региону Ломбардија главном жаришту новог мутираног соја реч о почетку трећег таласа Ковида-19 остаје само да се дефинише.

СТАМПЕДО МУТИРАНОГ СОЈА: Дневно пооштравање мера у целој Италији

Фото: Епа

Евидентна је драматичност ситуације на читавој италијанској територији због насртаја бразилског соја, након енглеског, који је стигао и у Рим. То је довело до тога да се мере пооштравања примењују дневно у стотинама провинција од севера до југа Апенинског полуострва.

У десет региона, а у стотинама провинција, у једном дану затвара се територија и проглашавају се црвеном зоном. Затварају се школе, уводе рестриктивније мере. Бреша јури највише, пораст броја заражених бразилским сојем чудовиштан је. У провинцији Бергамо 7 општина проглашене су црвеном зоном, у Лигурији, на граници са Француском уведен су ванредне мере, Санремо - црвена зона иако Фестивал почиње 2. марта, али без публике са изузетним мерама, Молизе – у 28 општина црвена зона: У региону Абруцо у провинцијама Пескара и Кијети, у Умбрији у провинцији Перуђа бројне црвене зоне, у региону Марке 21 општина са Анконом у центру црвена зона, Болцано на читавој територији ванредне мере, у Пијемонту једна провинција, на Срадинији једна провинција.

Фото: Танјуг/АП

И стигао је бразилски сој и у Лацио, у Рим. Заражена је професорка, затворена школа, раде се тестови на свеукупном наставном и помоћном особљу. А колико је раширен у региону ова бразилска варијанта вируса короне не може се још знати, али да је брже његово кретање и да је заразнији нема сумње. Колико постојеће вакцине покривају такав сој испитује се у Високом институту за здравље на узорку од 1.058 пацијената.

У Ломбардији се сматра да је то почетак трећег таласа Ковида-19 јер је у Бреши порастао број новозаражених дупло у односу на остале провинције у Ломбардији.

Апенинско полуострво је поново у огромним тешкоћама, број преминулих се у 24 сата увећао за 83 (јуче је узносио 356). По научницима у Италији је енгелски сој сада присутан код једног од троје новозаражених. С озиром да се брже шири научници сматрају да ће крајем марта бити апсолутно доминантан по броју новозаражених, а барометар за истраживање од почетка је Перуђа где је тај сој пре две седмице погодио око 200 здравствених радника и оператера у болницама. Највећи број заражених је био асимптоматичан.

Све се чини да се заустави овакав стампедо напредовања заразе са мини црвеним зонама и изолацијама вируса на територији, да се не затвори поново Италија са економијом у колапсу већ готово годину дана.

Очекује се ургентно обраћање министра здравља Роберта Сперанце у парламенту ради успостављања нових мера против новог соја ковида-19 који се убрзано шири на читавом Апенинском полуострву.

Да невоља буде већа АстраЗенека смањује број испорука вакцине која је требала да стигне у марту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)