ОБРТ НА ТРЖИШТУ НАФТЕ: Залихе у САД порасле, цене пале

Танјуг

24. 02. 2021. у 10:02

ОБРТ НА ТРЖИШТУ НАФТЕ: Залихе у САД порасле, цене пале

Фото: Депоситпхотос

ЦЕНЕ нафте су пале данас под притиском индустријских података који су показали неочекивано повећање америчких залиха "црног злата" прошле недеље, услед смањене тражње из рафинерија у јужним савезним државама САД-а, које су биле затворене због изузетно великих хладноћа.

Америчке залихе сирове нафте су порасле за недељу дана, закључно са 19. фебруаром, за милион барела, објавио је синоћ Амерички инситут за нафту (АПИ), преноси Ројтерс.

Подаци АПИ-ја показују пад прераде сирове нафте у рафинеријама за 2,2 милиона барела дневно.

Цена фјучерса америчке WТИ нафте склизнула је за 56 центи или 0,9 одсто, на 61,11 долара за барел на трговању у 5:06 часова по средњоевропском времену.

Фјучерси нафте Брент су пали за 35 центи или 0,5 процената, на 65,02 долара за барел, чиме је неутралисан њихов јучерашњи добитак од 13 центи.

Ипак, аналитичари сматрају да би северноморска нафта Брент могла поново да се врати на ниво од 66,45 до 66,97 долара по барелу, што ће зависити од тога којом брзином ће бити обновљена америчка производња.

Инвеститори сада ишчекују да Управа за енергетске информације САД-а касније данас потврди да је дошло до раста залиха прошле недеље, упркос заустављању производња из шкриљаца због невиђеног удара леденог времена на америчком југу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)