ЈУЛИЈА НАВАЉНА ИДЕ У ПОЛИТИКУ: Као у Белорусији - супруга ухапшеног опозиционара преузима "барјак"

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

21. 02. 2021. у 19:44

ЈУЛИЈА НАВАЉНА ИДЕ У ПОЛИТИКУ: Као у Белорусији - супруга ухапшеног опозиционара преузима барјак

Алексеј и Јулија Наваљни

ПО истом рецепту по којем се подржавало из иностранства стварање политичког имиџа Белорускињи Светлани Тихановској, сада се то чини и са Рускињом Јулијом Наваљном.

Док им мужеви бораве у затвору, западни медији и политичари покушавају од њих да направе политичке личности. Минуле недеље у Москви је стотињак девојака и жена направило ланац подршке Јулији Наваљној, док је она боравила у Немачкој. Оне су се окупиле око споменика Пушкину и Гончаровој на Старом Арбату.

Јулија је допутовала у Франкфурт из Москве 10. фебруара. Ако се оствари прогноза политиколога Александра Сосновског, који тврди да ће Јулију Наваљну примити чак и канцеларка Ангела Меркел и да ће супруга ухапшеног опозиционара говорити пред Саветом Европе, онда је Запад одлучио да од ње направи новог лидера отпора руским властима.

Супруга Алексеја Наваљног је рођена (1976) у Москви, отац јој је био научни радник, а мајка је радила у Министарству лаке индустрије СССР. Јулија је завршила Факултет међународних економских односа, а затим је магистрирала. Радила је у московским банкама до удаје за Алексеја Наваљног којег је упознала у току летовања у Турској. Алексеј је по професији правник и Јулијин вршњак. Имају двоје деце, Дарију (19) која студира у САД, и Захара (12).

Почетком овог века Јулија и њен супруг Алексеј Наваљни били су чланови партије Јаблоко из које су изашли 2011. Алексеј Наваљни је постао познат после 2007. као блогер и оштар критичар власти. Јулија је увек подржавала и бранила мужа из другог плана. Максимални публицитет је добила за време лечења Алексеја Наваљног у Немачкој, била је поред њега у универзитетској болници "Шарити" у Берлину. Заједно са мужем вратила се у Русију и била на суђењу на којем је Наваљном условна казна преиначена у затворску.

Јулију Наваљну су до сада називали "првом дамом руске опозиције", а убудуће би она могла бити лидер "мале опозиције", дакле оних странака које нису заступљене у парламенту.

Има и оних који мисле да би она могла да победи било којег руског политичара осим Путина. Сасвим је могуће да се она кандидује за посланика у руском парламенту, а избори су већ наредне јесени.

ПОРАЗ ОПОЗИЦИЈЕ

БЕЛОРУСКА опозиција је "изгубила улицу", изјавила је кандидат за председника Белорусије Светлана Тихановска у интервјуу за Le Temps. Према њеним речима, становници Белорусијес у очекивали брзо решавање политичке ситуације, али "повратак демократији" захтева више времена него што се очекивало.

Она је додала да је стратегија опозиције да се "боље организује како би се вршио стални притисак на режим, све док људи поново буду спремни да изађу на улице, можда, у пролеће".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Mija

21.02.2021. 21:19

Dosta vise sa tim patetičnim pajacima koji veličaju lažne demokrate i ubojice i licemjere a pljuju po svom narodu i državi ! Donese im slobodi i demokraciju ja Iraku , Libiji i mnogim drugima na planetu da ne spominjemo domoroce Amerike ! Amen!

Ja sam

22.02.2021. 01:50

Исти господари - иста подука - исти сценарио. А господари рачунају на необавештеност руског народа о догађањима ван својих граница, што није без основа.

eks

22.02.2021. 09:12

Prepoznarljiv metod američkih, engleskih, nemačkih i ostalih specijalnih zapadnih službi u hibridnom ratu protiv Rusije. Njihovi korisni idioti, tzv. opozicionari, ne znaju da će kad - tad biti samo toalet papir, jer posle neuspeha (koji je siguran) sledi im upotreba u WC-u.