КИНА ПРЕТЕКЛА САД Пекинг постао главни трговински партнер ЕУ

Novosti online

20. 02. 2021. у 15:01

САД више нису земља са којом Европска унија највише тргује робом на свету. Сада је то Кина, показали су подаци објављени ове седмице.

КИНА ПРЕТЕКЛА САД Пекинг постао главни трговински партнер ЕУ

Фото Танјуг/АП

Прошле године је увоз из Кине на Стари континент порастао за 5,6 одсто, а извоз ЕУ у најмногољуднију државу на свету је порастао за 2,2 процента. С друге стране, увоз из САД смањио се за 13,2 одсто, а смањио се и извоз у ову земљу за 8,2 одсто.

Робна размена ЕУ и Кине је 2020. износила 586 милијарди евра, што је за 31 милијарду више од размене ЕУ и САД.

Кинеска економија је прошле године порасла за 2,3 одсто, док се америчка производња смањила за 3,5 одсто. То је омогућило Кини као другој економији света да ојача утицај.

Даниел Грос из Центра за студије о европским политикама изјавио је да није изненађен овим подацима. Али сматра да су односи између ЕУ и САД и даље врло снажни.

Подсетио је да Европска унија више извози у САД него у Кину и тиме ствара много радних места. Важно је нагласити и то да се подаци не односе на трансатлантску трговину услугама, а која износи 494 милијарди евра годишње.

Грос је указао на то да је и више америчких инвестиција у ЕУ и обратно него што је то случај у односу ЕУ и Кине.

Међутим, Брисел настоји више продубити економске односе с Кином, иако је доживљава као стратешког конкурента и системског ривала. Европљани јесу забринути због трговинске и технолошке праксе Пекинга, али су прошле године склопили инвестициони споразум с Кином.

У Европској комисији уверавају да су поставили јасне обавезе за кинеска јавна предузећа, која често снажно субвенционише држава. Осим тога, уверавају и да су поставили обавезе које се односе на употребу технологије.

Због претходно наведеног постоји могућност да ће администрацији новог америчког председника Џоа Бајдена бити теже да побољша односе с ЕУ, преноси CNN.

(еКапија)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)