ПРЕДСЕДИЦА ЕК: На ЕУ и САД је да постану глобални лидери, Кина јача, а Русија крши људска права

Танјуг

19. 02. 2021. у 19:57

Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије изјавила је данас да су се САД, променом администрације у Вашингтону, ”варатиле на глобалну сцену” и позвала их на “приородно партнество” и ”глобално лидерство” са ЕУ.

ПРЕДСЕДИЦА ЕК: На ЕУ и САД је да постану глобални лидери, Кина јача,  а Русија крши људска права

Фото АП

”Заједнички рад на новој глобалноиј агеднди, са више глобално орјентисаним САД и способнијом ЕУ је начин за суочавање са изазовима и Европа је спремна на то”, поручила је Фон дер Лајен.

Говорећи о новим тансаталнстким односима на Михенској безбедносној конференцији (МСЦ), Фон дер Лајен је нагалсила да ЕУ и САД могу да заједнички предводе глобалну борбу против климастких промена, али и да раде на дигитализацији и успостављању правила у дигаиталниј економији која ће бити поштована широм света, а заснована на поштовању људских парва и заштити приватности.

Председница ЕК је оценила да је ново трансатланстко парнерство посебно важно у тренуку када Кина економски јача, а Русија, како тврди, ”све више крши људска права”, како унутар своје земље тако и на међународниј сцени.

”На ЕУ и САД је да ојачамо сардању као доказани партнери и савезници. Ако ми водимо пут, то ће бити сигнал за остатак света”, закључила је Фон дер Лајен.

Она је наглсила да је парнерство САД и ЕУ добро, не само за тарнсатланстке односе, већ и за будћност деце са обе стране Атлантика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)