ЖЕСТОКИ ОДГОВОР КИНЕ НА ПРЕТЊЕ НАТО ПАКТА: Још једна демонстрација менталитета Хладног рата

Новости онлине

18. 02. 2021. у 13:45

ЖЕСТОКИ ОДГОВОР КИНЕ НА ПРЕТЊЕ НАТО ПАКТА: Још једна демонстрација менталитета Хладног рата

Фото: ЕПА/Депоситпхотос

КИНА сматра изјаве о развоју новог стратешког концепта НАТО-а усмереног на обуздавање Кине и Русије испољавање менталитета Хладног рата, рекла је на редовном брифингу портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чунјинг.

- Сматрам да је ово још једна демонстрација менталитета Хладног рата - одговорила је она на захтев новинара да прокоментарише изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да би нови стратешки концепт Алијансе, који треба да буде усвојен 2021. године, требало да има за циљ обуздавање Кине и Русије.

Према њеним речима, Кина је „градитељ глобалног света“, њен развој „обезбеђује могућности за цео свет“. Она је истакла је да ће Кина „наставити чврсто да следи пут мирног развоја“.

Портпаролка је такође изразила наду да ће „НАТО отворено гледати на развој Кине“. Како је нагласила, "у савременом свету менталитет Хладног рата не води никуда“.

Након првог дана видео-конференције министара одбране НАТО-а генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг изјавио је да стратешки концепт НАТО-а из 2010.године треба да се ажурира, јер се ситуација променила – она не узима у обзир успон Кине и погоршање односа са Русијом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)