БИЛ ГЕЈТС ИЗНЕО НОВУ ТЕОРИЈУ О КОРОНИ: "Две дозе вакцине нису довољне!"

Новости онлајн

17. 02. 2021. у 22:44

БИЛ ГЕЈТС ИЗНЕО НОВУ ТЕОРИЈУ О КОРОНИ: Две дозе вакцине нису довољне!

Фото: AP Photo/Nati Harnik, File

МОГУЋЕ је да ће бити потребна трећа доза вакцине против вируса корона да би се спречили озбиљни случајеви болести изазвани новим сојевима, рекао је милионер и филантроп Бил Гејтс.

Ова изјава долази усред све веће забринутости да су постојеће вакцине мање ефикасне против јужноафричког и бразилског соја короне.

- Сада је питање да ли нам је довољна само изузетно висока покривеност постојећом вакцином или нам је потребна и трећа доза исте вакцине или нам је потребна модификована вакцина? - рекао је Гејтс за Си-би-ес Ивнинг њуз.

- Свих пет компанија које производе вакцине у САД желе да се припреме за случај да људи који су већ примили две дозе могу да добију и трећу дозу вакцине. Мислим да је разумно развити модификовану вакцину како бисмо били потпуно сигурни да ће деловати и на ове сојеве вируса - рекао је он.

Гејтс финансира истраживања у Јужној Африци како би се утврдило да ли су вакцине компанија „Астра зенека“, „Џонсон & Џонсон“ и „Новавак“ подједнако ефикасне и против заразније варијанте вируса корона.

- Овај сој је за Астра зенеку посебан изазов, док су вакцине „Џонсон & Џонсон“ и „Новавак“ нешто мање ефикасне, али ипак довољно ефикасне - навео је Гејтс.

Ако се вирус корона не искорени, додао је, у будућности ће бити потребно поново се вакцинисати.

- Вероватно не на годишњем нивоу, али све док вирус постоји, желимо да се што мање шири Америком - навео је.

Доктор Скот Готлиб, бивши шеф Управе за храну и лекове, рекао је недавно за Си-би-ес њуз да верује да ће вакцине које се тренутно дистрибуирају у САД пружити разумну заштиту од нових сојева вируса. Ипак, додао је, да ће можда бити неопходно и примање додатних доза вакцине на јесен.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)