ЗАХАРОВА ОЦЕНИЛА: "Захтев суда у Стразбуру о Наваљном – удар на међународно право!"

Новости онлајн

17. 02. 2021. у 19:39

ЗАХТЕВ Европског суда за људска права о ослобађању Алексеја Наваљног је елеменат кампање притиска на Русију и удар на међународно право, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

ЗАХАРОВА ОЦЕНИЛА: Захтев суда у Стразбуру о Наваљном – удар на међународно право!

Фото: ЕПА

- Ову одлуку сматрамо још једним елементом у кампањи притиска на нашу земљу, као и елеменат мешања у унутрашња питања наше земље. То су све карике једног ланца. То је такав удар на међународно право, чије последице, како ми се чини, Европски суд за људска права просто не може да процени. Они руше међународно-правни оквир коју нису сами створили, а на чијим су основима и темељима изграђени савремени међународни односи - рекла је Захарова за телевизију „Русија 24“.

Према њеним речима, захтев суда у Стразбуру показује да Запад не мисли о последицама.

- Веома често западни партнери – још једном понављам да иза целе те кампање стоји тај исти колективни Запад – они у жару реализације својих интереса не мисле о последицама, између осталог, и по своје земље - констатовала је Захарова.

Такође је прецизирала да одлука Европског суда за људска права не садржи референце на правила и законе, а правници су изненађени оним што Европски суд „чини са међународним правом“.

Захарова истиче да одлуку Европског суда треба проучити са становишта последица по међународни правни систем.

Европски суд за људска права у Стразбуру је 16. фебруара 2021. године затражио од Русије да хитно ослободи руског блогера Алексеја Наваљног, у складу са чланом 39 Правилника суда. Како се наводи у саопштењу, „мера ступа на снагу одмах“. Министар правде Русије Константин Чујченко изјавио је да је захтев Европског суда неизводљив, јер за то не постоји правни основ.

Подсетимо, Симоновски суд у Москви донео је одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени казном од 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку, Француску и Велику Британију, апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)