УМРЛИ ''ПРОГОНЕ'' КУОМА: Гувернер Њујорка под растућим притиском због неистинитог приказа броја мртвих

Д. САВИЋ

17. 02. 2021. у 23:26

У ДЕСЕТОЈ годишњици мандата на челу Њујорка, око гувернера четврте најнасељеније државе САД, Ендрјуа Куома, доскора слављеног као америчког лидера који се најбоље суочио са пандемијом ковида 19, сада се стеже обруч због обмана у приказу броја мртвих и то у најосетљивијој групи, међу корисницима домова за старе.

УМРЛИ ПРОГОНЕ КУОМА: Гувернер Њујорка под растућим притиском због неистинитог приказа броја мртвих

Фото AП

Државни тужилац Летиција Џејмс изнела је сумњу да је његова администрација обманула јавност смањујући - за чак половину - број преминулих од вируса корона у домовима за старе.

Припадник политичке династије, син бившег гувернера Њујорка Марија Куома, касније министра у администрацији председника Била Клинтона, овај 56. челник државе Њујорк осумњичен је да је око половина од 15.000 мртвих у домовима за старе, враћена назад из болница пре пуног излечења. То је допринело ширењу заразе, и кобним исходима.

ПРИТИСАК Ендрју Куомо, Фото AП

Куомо је прошлог марта, на почетку првог таласа пандемије која је најжешће погодила управо Њујорк, чији је здравствени систем "пуцао", а хладњаче се пуниле преминулима, наредио да се корисници из домова за старе који су били на лечењу у болницама, врате. Тако неизлечени, они су заразили остале кориснике у око 600 домова, уз доста кобних исхода, а власти су пријавиле тек сваког другог преминулог.

Уплата за СЗО

САД ће Светској здравственој организацији послати уплату у вредности од преко 200 милиона долара до краја фебруара, најавио је државни секретар Ентони Блинкен.

- Ово одражава нашу обновљену посвећеност СЗО за вођење глобалног одговора на пандемију - рекао је Блинкен говорећи у Савету безбедности УН. САД су напустиле СЗО прошле године, за време Трамповог мандата. Џо Бајден је повукао је одлуку о повлачењу из СЗО у јануару.

Летиција Џејмс установила је, међутим, да је број преминулих двоструко већи од пријављеног. Из болница је, откривено је, назад у домове за старе послато скоро дупло више људи него што је пријављено. Куомо тврди да на почетку пандемије није било довољно упутстава о третману оболелих, да је проблем и у категоризацији, а да је напад на њега део "отровне" политичке климе.

НОВА ТУЖБА ПРОТИВ ТРАМПА

TРИ дана пошто је бивши председник САД Доналд Трамп у Сенату ослобођен опозива, савезном суду у Вашингтону је против њега поднета тужба за подстицање упада у Капитол. Демократски конгресмен Бени Томпсон оптужио је Трампа и за удруживање са адвокатом Рудијем Ђулијанијем и екстремистима, укључујући "Поносне момке" и "Чуваре заклетве", ради спречавања Сената да потврди резултате избора. Тужба је део очекиваног таласа правних поступака против Трампа.

Фото AП

Његова сарадница Мелиса Дероса је признала да администрација Њујорка није износила тачне податке о смрти корисника домова за старе у болницама, јер су званичници бринули да би "то могло да буде искоришћено против њих". Прецизирала је да су се "буквално заледили" када је Трампово министарство правде летос затражило податке о ковиду 19 у домовима за старе. Нису се одазвали ни позивима законодаваца да изнесу податке. Куому засада фотеља у трећем гувернерском мандату није угрожена, али симптоматично је да и демократски и републикански државни законодавци траже истрагу у вези са овим случајем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)