„СРЕЋАН САМ ШТО САМ ЈЕ ДОБИО“: Први Американац се вакцинисао руском вакцином на Криму

Новости онлине

16. 02. 2021. у 12:45

„СРЕЋАН САМ ШТО САМ ЈЕ ДОБИО“: Први Американац се вакцинисао руском вакцином на Криму

Фото: Градска управа Пожаревац

У ПОЛИКЛИНИЦИ на Криму руском вакцином против вируса корона вакцинисан је први амерички држављанин, саопштило је кримско Министарство здравља и Министарство информисања.

„У поликлиници дечје болнице у Јевпаторији држављанин САД Брус Вотс Бевен вакцинисан је против вируса корона“, саопштило је Министарство здравља, прецизирајући да је примио вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Ово је први случај да је један амерички држављанин на Криму примио руску вакцину, додаје се у саопштењу.

Бевен је супруг археолога Татјане Смекалове, држављанке Русије која се такође вакцинисала против короне. Он има 78 година и у Јевпаторији са својом супругом живи више од годину дана. Пре Крима је живео у предграђу Вашингтона.

„Она (вакцина 'Спутњик Ве') је добра и срећан сам што сам успео да је примим. Зашто да не? Не би било безбедно по мене да путујем у САД да примим вакцину. Пут траје 24 часа. Много је боље да примим вакцину овде и сада“, рекао је Бевен новинарима.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Научни часопис „Лансет“ објавио је 5. фебруара резултате треће фазе клиничких испитивања вакцине против ковида „Спутњик Ве“, у којима се потврђује да „Спутњик Ве“ безбедна и ефикасна вакцина. Током треће фазе клиничких испитивања, вакцина је показала високу стопу ефикасности, имуногености и безбедности. Ефикасност вакцине је већа 91,6 одсто. Вакцина пружа потпуну заштиту од тешких случајева ковида 19.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)