ИНФЕКЦИЈА ШТИТИ КАО ВАКЦИНА: Истраживање аустријских научника

Б.Б.

16. 02. 2021. у 12:44

ИНФЕКЦИЈА ШТИТИ КАО ВАКЦИНА: Истраживање аустријских научника

Фото Танјуг/ АП

ИНФЕКЦИЈА корона вирусом даје готово исту заштиту као и вакцина, показало је истраживање на Медицинском факултету у Грацу. Научници су дошли резулатата да они који су прележали корона вирус, имају 91 одсто нижи ризик од заразе у наредних седам месеци.

Истраживање је показало да је ниво имунитета излечених само мало нижи од оног који изазива Фајзерова вакцина, чија је ефикасност 95 одсто. Закључак научника је да, инфекција коронавирусом узрокује готово исти ниво заштите које имају вакцинисане особе, барем у краћем раздобљу.

"Под лупом" су били пацијенти, заражени у првом таласу инфекције, од фербурара до маја, који су праћени у другом, од септембра до јануара. У поређењу с осталом популацијом у Аустрији, они су имали знатно јачу отпорност на инфекцију.

- То значи да расте имуност на Сарс-ЦоВ-2 у аустријском становништву, али још не знамо до које мере се тај имунитет односи и на различите мутације вируса Сарс-ЦоВ-2 или колико дуго и у којој мери траје заштита од реинфекције у дужем временском раздобљу - наводи се у истраживању.

Резултати су слични онима до којих су дошли британски научни радници који су открили да готово 90 посто заражених коронавирусом имају антитела у организму шест месеци након инфекције. Подаци из фебруара, највеће британске биомедицинске базе података, UK Biobank, показују да је 88 одсто испитаних имало антитела након шест месеци, док је после три месеца проценат био 99 одсто.

Аустријска студија је објављена у часопису "European Journal of Clinical Investigation".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)