КУРЦ НЕУМОЉИВ: Угоститељи, хотељери и култура остају затворени до Ускрса!

tanjug

15. 02. 2021. у 23:23

КУРЦ НЕУМОЉИВ: Угоститељи, хотељери и култура остају затворени до Ускрса!

Фото: Танјуг/АП

Аустријска влада продужила је епидемиолошку меру закључавања угоститељских објеката, хотела и културних институција до "око Ускрса", саопштио је вечерас аустријски канцелар Себастијан Курц.

Он је казао да ће 1.марта бити поново анализирано стање са експертима, покрајинама и парламентарним странкама.

Курц је нагласио да је епидемиолошка ситуација након попуштања мера, односно отврања свих продавница, и даље стабилна. Међутим, навео је да се на истоку земље шири британски сој корона вируса, а у Тиролу јужноафрички. Због тога, додаје, непходно је бити веома обазрив и треба избегавати приватне контакте.

- „Ако сви не будемо обазриви и не поштујемо мере, убрзо ћемо поново доћи у ситуацију експоненцијалног раста - упозорио је Курц.

Истовремено је изразио наду да ће кроз масовно тестирање моћи да се држи под контролом епидемиолошка ситуација. Курц је рекао да би ове недеље број спроведених тестова на корона вирус могао прећи два милиона, што је више него што је, како је навео, било која земља урадила. Он је, такође, подсетио да ће од 1.марта грађани моћи у апотекама да добију бесплатне тестове за кућну употребу. Влада се нада да ће наредних недеља бити топлије, а уједно и порасти број вакцинисаних, што ће побољшати ситуацију. Курц наглашава да је циљ да се број инфекција држи на стабилном нивоу и да ће, ако дође до брзог раста, бити потребна брза реакција.

Угоститељски објекти у Аустрији су од 2. новембра, то јест већ 15 недеља затворени, као и хотели. Исто тако остају затворене културне институције, забавни садржај, као што су позоришта или биоскопи.

Вицеректор бечког Универзитета Освалд Вагнер изразио је наду да ће се комбинацијом обавезног ношења маске типа ФФП2 и тестирања ускоро моћи омогућити рад култуених инститција. Према његовим речима, ако две особе носе ФФП2 маске, то је као да су вакцинисане, јер обе имају заштиту већу од 95 одсто.

- „Циљ је да до Ускрса немамо сназан раст броја заражених. То можемо успети” - уверен је министар здравља Рудолф Аншобер.

Он је истакао да би до Ускрса требало да буде милион људи вакцинисано и тиме значајно смањен број тешко оболелих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)