ЗАШТО ШРЕДЕР ПОМИЊЕ РАТОВЕ: Шта је бивши канцелар поручио сународницима

Новости онлине

14. 02. 2021. у 17:25

ЗНАМО из сопствене историје да, када смо имали добре односе са Русијом, на континенту је владао мир.

ЗАШТО ШРЕДЕР ПОМИЊЕ РАТОВЕ: Шта је бивши канцелар поручио сународницима

Фото: ЕПА

Када је било другачије, није било мира, подсетио је Немце Герхард Шредер, бивши немачки канцелар.

Шредер је говорио у уторак поводом 14. годишњици „Минхенског говора“ Владимира Путина. Случај је хтео да су истог дана у Бриселу посланици Европског парламента очитали буквицу шефу европске дипломатије Жозепу Борељу због његове „неблаговремене“ посете Москви.

Шпанцу су углавном замерали источни Европљани, а он је, у суштини, бранио оно што брани Шредер. Борељ је говорио о историјском избору за Европу:

„Налазимо се на историјској прекретници када су у питању односи са Русијом. Наш избор ће одредити међународну динамику сила у овом веку. Да ли ће ЕУ кренути ка више кооперативном или поларизованијем моделу у односима са Русијом, да ли ће се ослањати на отворена или затворена друштва?“

Европски посланици којима се Борељ обратио могу да се опусте: неће они морати да бирају. Политика ЕУ зависи од гласа Немачке (и делимично Француске), и зато је за Русију најважније оно што се говори у Берлину, наводи у тексту за РИА Новости Петар Акопов.

А тамо се одвија озбиљна борба. Немачка ће ове године морати да прође кроз промену власти. Меркелова одлази и тиме се не завршава само њена епоха. Завршава се време када је било могуће одлагати изборе, и зато је улог тако велик. Као њен претходник, Шредер разуме о чему се ради, због чега бранећи односе са Русијом прибегава најчешћим аргументима: говори о рату и миру. Он се обраћа свим Европљанима, али пре свега Немцима, немачкој елити. Да ли желите да изградите уједињену Европу око Немачке? Тада се сетите немачке историје и нећете имати сумње у то какав однос треба да имате са Русијом.

ШТА ШРЕДЕР ПОРУЧУЈЕ НЕМЦИМА

Шредер је то могао једноставније да каже: Немачка дугује захвалност Русији за две од три уједињене организације током протеклог века. Да, Немци прошлог месеца нису славили 150. годишњицу стварања Другог рајха, али Бизмаркови планови да уједини немачке земље (које су пре Наполеона живеле у оквиру конфедералног Светог римског царства немачке нације) никада се не би остварили да је Руско царство било против тога.

Четири деценије касније, Немци и Руси су се нашли у Првом светском рату који се завршио пропашћу обе империје. Следеће уједињење немачких земаља се догодило за време Хитлерове владавине (у исто време је Европа почела да се окупља око немачког језгра), а његова последица је била агресија Рајха на Исток, напад на Русију. Са катастрофалним резултатом за Немачку коју су победници поделили.

После тога је њен западни део био везан атлантским везама и почео је да се интегрише у јединствену Западну Европу. Али чак и тада, немачке елите су имале довољно памети и воље да одржавају добре односе са Москвом, тиме избегавајући да се претворе у антируски бедем. Треће уједињење Немачке је било последица кризе и распада СССР-а, али оно се догодило на руску иницијативу, упркос жељама атлантиста који су се плашили прекомерног јачања СРН и њеног окретања према Русији или повлачења из НАТО-а.

Односно, сваки Немац које су немачки национални интереси важни, не може а да не разуме значај односа са Русијом за његову земљу. Зашто онда Шредер мора да објашњава наизглед очигледне ствари?

Зато што многи Немци немају националну свест. Васпитавани су у складу са идеолошким катехизисом који су Англосаксонци створили за Немачку, плаше се чак и да размишљају о националним интересима.

Ипак, Немачка је толико крива пред свима, тако да Немци не могу да ставе себе изнад других, не могу да одбране своја права. Највише што могу јесте да се поносе правом да буду Европљани, да бране заједничке европске интересе, да буду бољи, посебно обучени и васпитани у атлантском духу. Није изненађујуће што је Русији на овој слици света додељена улога опасног, непредвидивог, агресивног суседа са којим се може имати нека врста посла, али од којег се увек могу очекивати неке непријатности и проблеми.

УТИЦАЈ АНТИРУСКЕ ПРОПАГАНДЕ СВЕ МАЊЕ ЕФИКАСАН

Томе су их учили дуго, посебно немачку елиту. Истовремено, утицај антируске пропаганде на масе сваке године је све мање ефикасан. На пример, ако погледате анкете јавног мњења, за добре односе са Русијом се залаже мало више људи него оних за блиски савез са САД-ом. Разочарање у САД траје већ дужи низ година, а за време Трампа оно се само повећало. И овде су атлантисти, присталице строге оријентација на САД, већ дали свој допринос, јер су они, као и њихове америчке колеге, морали да грде Трампа свим снагама све четири године, због издаје идеје о уједињеном Западу и атлантској солидарности.

Али Трампа више нема на тој позицији, а Запад никако да се састави. Већина Немаца не верује у перспективе за савезништво са Америком, не желе да стану на њену страну у сукобу са Кином, и неће да поправљају оно што су Американци погрешно урадили (мисли се на све везано за Украјину) током обрачуна са Русијом. Односно, народ је спреман за независност, али шта је са елитама?

Они говоре све чешће, мада пажљиво, о потреби да преузму одговорност на себе, наравно под условом да је реч о Европи и свим Европљанима. Али не можете заваравати себе, а камоли друге људе — све зависи од Немачке. Пред Немачком је заиста историјски избор: крајње је време да обрише атлантски пепео са својих ногу (овде се не ради о изласку из НАТО-а, већ о враћању независног геополитичког размишљања) и да преузме одговорност за своју будућност и Европу.

Више неће бити могуће одустајати од избора, одуговлачити и маневрисати. Јер ће се сада од Немачке поново тражити да се закуне на верност атлантском пројекту, то јест, да се придружи антикинеској игри, да потврди своју оданост курсу за задржавање Русије. Немачке елите (већина њих) то категорички не жели, јер са једне стране разумеју ставове својих гласача.

ТРЕНУТАК ИСТИНЕ ЗА НЕМАЧКУ ЕЛИТУ

Стога пре септембарских избора и непосредно након њих, током преговора о новој коалицији, наступиће тренутак истине за немачке елите.

Сада су оба главна претендента на место канцелара премијери две највеће немачке државе. Армин Лашет из Северне Рајне-Вестфалије и Маркус Зедер из Баварске. Још увек није јасно кога ће од њих Хришћанско-демократска унија и Хришћанско-социјална унија (ЦДУ/ЦСУ) номиновати за канцелара, али начелно питање ће бити која ће још странка (или странке) ући у владајућу коалицију - од овога ће зависити ниво независности нове немачке владе. Лашет и Зедер теже ка томе да бране немачке интересе у Европи и свету (стога није случајан њихов сасвим разуман однос према Русији и Путину), али због коалиционих партнера њихова слобода да воде своју политику може бити приметно ограничена.

Али какав год да буде састав нове немачке владајуће коалиције, она ће бити та која ће морати да донесе историјску одлуку о будућим односима са Русијом. Од ње ће зависити судбина Немачке (па дакле и Европе) у наредних неколико деценија. Деценије које ће у сваком случају постати одлучујуће за нашег западног суседа, не у смислу рата са Русијом, већ у смислу очувања њега самог.

Без Русије, а још више против Русије, Немачка неће моћи да уједини Европу, а повлачење из европских интеграција би резултирало огромним проблемима за саму Немачку.

Русија не планира да плаши било кога. Она, попут Герхарда Шредера, само може да подсети Немце на лекције из њихове историје.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

JA ZNAM DA GOSPODINA SREDERA GRIZE SAVEST

14.02.2021. 17:54

I GRISCE GA DO POSLEDNJEG DANA ZIVOTA, ucestvovao je u agresiji na Srbiju, svrstao se na istu listu gde je i Hitler, bar op pitanju Srbije i srpskog naroda, slepo je verovao onom ratnom zlocincu (Monikinom decku) koji je za siptarske dolare (zaradjene od droge) obmanuo ceo atlanski savez. To je najveci razlog Srederovog poverenja prema Rusiji i Putinu, jer zna da su ih amerikanci uvek lagali, i radili samo za svoje interese. Sreder bi trebao da uputi izvinjenje celom srpskom narodu, i na celoj teritoriji bivse drzave Jugoslavije, cak bi trebao da pokrene i pitanje Jasenovca, fabrike smrti koja je ravna onoj u Dahau (kod Minhena), Ausvicu i mnogih drugih gde su ljudi ubijani na zverski nacin.

Ha2o

14.02.2021. 17:56

Da li se iko seca da je Sreder kada vise nije bio Nemacki Kancelar radio za Putina i bio na njegovom platnom spisku dve godine. To samo kazem da bi skrenuo paznju na njegovu objektivnost kada daje ovakve izjave.

Miki Zg

14.02.2021. 18:18

Izgleda da Njemci nisu ništa naučili iz svoje povjesti i dalje srljaju u svoju propast .Sledeći atak na Rusiju bio bi koban za nju,a i drugi Evropljani se sjećaju okupacija fašista ( Francuzi ,Englezi itd. ) .Ne zatežite konopac ,moglo bi biti tragičan ishod ?

buki

23.03.2021. 02:17

@normalno - Zašto je prodaja plina prljava igra, kada Rusi nikog ne ucenjuju niti prisiljavaju da kupi gas od njih? Prljavo je ono što radi SAD, koja raznim sankcijama i silnim manifetlucima pokušava na silu da ugura svoj gas u EU.

Ratko Popovic

14.02.2021. 19:04

Samo jedna napomena da su Rusi jos davene 1761 za vreme Carice Jeliisavete porazili Pruse Fridriha kojeg iz nekog razloga zovu Veliki i zauzeli ne samo Keinsberg ( Kalinjingrad ) vec su usli i u sam Berin....I tada su iz simpatije prema Prusima sve osvojeno dobrovoljno vratili ... Pitanje zasto i mi trpimo razne nemacke bezobrazluke . Njima treba reci da zacute i da se sete tko su i sto su dok jos ima vremena da ne budu konacno kazznjeni kako odavno zasluzuju.