"САД ЈЕ ДОСТА" Немци побеснели на ЕУ, почело затварање граница

Новости онлине

14. 02. 2021. у 16:05

НЕМАЧКА је делимично затворила своје границе са Чешком Републиком и аустријским Тиролом у недељу због ширења нових сојева коронавируса, упркос осудама таквог поступка из Европске уније.

САД ЈЕ ДОСТА Немци побеснели на ЕУ, почело затварање граница

Фото: АП

Хиљаду полицајаца мобилисано је за строге граничне провере, што подсећа на прве дане пандемије када су чланице ЕУ затварале своје границе.

На прелазу Киферсфелден у јужној Баварској, полицајци у жутим прслуцима заустављају свако возило које долази из Аустрије.

Према новим правилима која су на снази, у Немачку се може ући само с негативним тестом на коронавирус.

Изузеци су за раднике у секторима здравства и промета и из хитних хуманитарних разлога, објавило је министарство унутрашњих послова.

Немачка железница Дојче Бан обуставила је своје услуге у и из погођених подручја.

На аеродрому Франкфурт, највећем у земљи, савезна полиција у недељу је проверавала путнике који су пристизали из Беча и Прага.

Циљ ограничења је успорити ширење нових и заразнијих сојева коронавируса који су се појавили у Великој Британији и Јужној Африци и изазвали нова жаришта дуж чешке границе и у аустријском Тиролу.

Европска комисија осудила је нове немачке рестрикције.

- Страх од нових мутација коронавируса је разумљив - рекла је европска повереница за здравство Стела Кyриакидес у недељу за немачки лист Аугсбургер Алгемајне.

- Истина је да се вирус не може зауставити затвореним границама - поручила је повереница и додала да су вакцине и поштовање хигијенских мера "једине ствари које делују".

- Мислим да је погрешно вратити се Европи затворених граница - додала је.

Немачки министар унутрашњих послова Хорст Зихофер одбацио је критике из Брисела. "Сад је доста", рекао је Сеехофер за Билд. "ЕУ је учинила довољно грешака са својим спорим увођењем вакцина", навео је Зихофер.

(Јутарњи)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)