ШТА ТО КИНА КРИЈЕ? Тиму СЗО ускраћени сирови подаци о првим случајевима корона вируса

Срна

13. 02. 2021. у 17:00

ШТА ТО КИНА КРИЈЕ? Тиму СЗО ускраћени сирови подаци о првим случајевима корона вируса

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

КИНА је одбила да тиму Светске здравствене организације (СЗО) преда сирове податке о првим случајевима вируса корона, рекао је један од чланова тима Доминик Дајер.

Према речима аустралијског стручњака за заразне болести, тим је тражио сирове податке о пацијентима у 174 случаја које је Кина открила у раној фази епидемије у граду Вухану у децембру 2019. године, али је добио само сумиран део.

Слични сирови подаци познати су и као "линијски наводи" и углавном су анонимни али садрже детаље попут питања постављених пацијентима, њихови одговори и начин на који су њихови одговори анализирани.

Дајер је навео да је то стандардна пракса у истрази о епидемији.

Он је истакао да је приступ сировим подацима посебно важан пошто је половина од 174 случаја било на пијаци Хунан у Вухану где је вирус први пут регистрован.

- Зато ми инсистирамо на томе. Зашто нисмо добили не знам. Да ли је у питању политика или време, шта год да је не знамо зашто нам подаци нису доступни - навео је Дајер.

Он је додао да су кинеске власти дале много материјала и да ће питање сирових података о пацијената бити поменуто и у коначном извештају тима.

Саветник за националну безбедност Бијеле куће Џејк Саливен изразио је дубоку забринутост јер тиму СЗО нису доступни сирови подаци о пацијентима.

Он је напоменуо да је "императив да извештај стручњака буде независан и слободан од измена кинеске власти". 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)