БАЈДЕН ОТВАРА ВРАТА МЕКСИЧКИМ КАРТЕЛИМА: Нови председник САД стопира финансирање Трамповог зида који чува Американце од илегалних миграната

Танјуг

12. 02. 2021. у 07:49

ПРЕДСЕДНИК САД Џозеф Бајден укинуо је декрет свог претходника Доналда Трампа, којим је прогласио ванредно стање на граници са Мексиком, како би обезбедио финансирање изградње зида.

БАЈДЕН ОТВАРА ВРАТА МЕКСИЧКИМ КАРТЕЛИМА: Нови председник САД стопира финансирање Трамповог зида који чува Американце од илегалних миграната

AP Photo

У писму које је упућено председници Представничког дома Ненси Пелоси, Бајден је обавестио Конгрес да је Трампова одлука била "неоправдана" и да се новац пореских обвезника више неће трошити на тај зид.

Писмо Конгресу представљало је само формалност, јер је Бајден већ наредио да се обуставе радови на зиду према Мексику.

Иначе, Трамп је 2019. године, да би заобишао Конгрес који му није одобрио средства за изградњу зида, прогласио ванредно стање на јужној граници и на тај начин узео новац из војног буџета.

Када је Трамп у јануару 2017. ушао у Белу кућу, на граници са Мексиком већ су постојале различите врсте ограда у дужини од 1.000 километара.

Током његовог мандата САД су завршиле подизање зида у дужини од више од 720 километара на граници дугој 3.145 километара.

У четворогодишњем Трамповом мандату, како наводи Би-Би-Си, за изградњу зида на граници са Мексиком потрошено је око 25 милијарди долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)