ЗАХАРОВА УПОЗОРИЛА БРИСЕЛ: Уколико ЕУ уведе санкције Русији, уследиће реципрочан одговор

Новости онлајн

11. 02. 2021. у 16:46

ЗАХАРОВА УПОЗОРИЛА БРИСЕЛ: Уколико ЕУ уведе санкције Русији, уследиће реципрочан одговор

Фото: ЕПА

МОСКВА упозорава Брисел да не уводи нове санкције Русији, на које ће, уколико буду објављене, уследити сразмеран одговор, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на редовном брифингу.

Према њеним речима, не изненађују позиви на увођење нових рестриктивних мера Русији који се чују последњих дана.

- Знате да је то већ рутина западног погледа на свет. Искуство односа са Европском унијом после 2014. године уверљиво показује да се европски Брисел инстинктивно хвата за полугу санкција суочен са чврстим ставом наше земље и других суверених држава да бране сопствене легитимне интересе, да не дозволе отворено мешање у њихове унутрашње послове и не буду на повоцу западних архитеката светског поретка заснованог на правилима - рекла је Захарова.

- Желела бих да упозорим наше партнере из Европске уније на још један непромишљен корак. Као што схватате, на њега ће уследити пропорционалан одговор. Апсолутно је неприхватљиво користити људска права, позивати се на демократске принципе у својству геополитичких средстава - нагласила је она.

Европска унија планира да прошири санкције Русији. Одлука о томе могла би бити донета већ на предстојећем састанку министара спољних послова држава-чланица ЕУ 22. фебруара. Земље Европске уније критикују одлуку суда о Алексеју Наваљном, као и притварање учесника неодобрених скупова у његову подршку. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Samir

11.02.2021. 17:29

mislim da bi Rusija stvarno trebala da udari sankcije EU i da prestane da im prodaje gas i naftu, ali bez prodaje gasa i nafte nema čvrste valute u Rusiji i tako je još jednom Rusija pretila Evropi praznom puškom. Ruske sankcije nikako ne mogu da naude Evropi ali je jasno da su EU sankcije ozbiljan problem za Putinovu oligarhiju