ПРЕЛОМНИ ТРЕНУЦИ ЗА БЕЛОРУСИЈУ: „Савремени период се може упоредити са распадом СССР-а“ (ВИДЕО)

Novosti online

11. 02. 2021. у 11:54

ПРЕЛОМНИ ТРЕНУЦИ ЗА БЕЛОРУСИЈУ: „Савремени период се може упоредити са распадом СССР-а“ (ВИДЕО)

Фото: Архива Новости

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да се његова држава суочава са озбиљним догађајима који се могу упоредити са распадом СССР.

 - Налазимо се у веома озбиљном и преломном периоду, не само наша држава, већ и цео белоруски народ. Оваквих момената у историји наше државе, док смо били у саставу СССР и као независна Белорусија, није било много. Савремени период се може упоредити са распадом СССР и његовим последицама - рекао је Лукашенко, говорећи на Општебелоруском народном сабору.

Он је упоредио данашњи период са првим Општебелоруским народним сабором који је одржан 19-20. октобра 1996. године.

 - Разлика је само у томе што је тада било потпуно безнађе. Није било државе, ничега. Преломни моменат, хаос у глави људи - нагласио је он.

Председник је нагласио да је Белорусија била под жестоким нападом споља.

 - Ослањајући се на одређене унутрашње снаге – колико их је било сами судите, нећу о томе говорити – био је предузет покушај, не обојене револуције, већ побуне по принципу "блицкрига". Морамо да се одупремо како год знамо, 2021. година ће бити одлучујућа - нагласио је он.

Поред тога, Лукашенко је сигуран да се противници власти републике залажу за излазак из савеза са Русијом и ОДКБ.

Према речима Лукашенка, протести опозиције који су почели након председничких избора у августу прошле године били су покушај метежа. Он је навео програм који, по његовим подацима, намерава да реализује опозиција.

 - У политичкој сфери – излазак из Савеза са Русијом, Евроазијског савеза, Царинског савеза и других интеграционих организација, где доминира Русија. У војној сфери – излазак из ОДКБ - закључио је он.

(Спутник)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)