НА УЛИЦУ ИЗЛАЗЕ УЗ УКЉУЧЕНЕ ТЕЛЕФОНЕ: У Русији присталице Алексеја Наваљног ипак не одустају од протеста

Б. Влаховић - дописник из Москве

10. 02. 2021. у 23:31

НАЈБЛИЖИ сарадници затвореног опозиционара Алексеја Наваљног променили су своју одлуку да не организују демонстрације до маја или почетка лета и сада позивају присталице да 14. фебруара увече у 20 сати изађу из својих станова и упале светло на својим мобилним телефонима.

НА УЛИЦУ ИЗЛАЗЕ УЗ УКЉУЧЕНЕ ТЕЛЕФОНЕ: У Русији присталице Алексеја Наваљног ипак не одустају од протеста

Фото АП

Леонид Волков, координатор штабова Наваљног, охрабрује грађане речима да полиција неће моћи да хапси људе са упаљеним светиљкама на мобилним телефонима а позива их под паролом "Љубав јача од страха".

Зашто је промењена одлука да се не излази до пролећа на демонстрације није никаква тајна. Сарадници Наваљног који сада живе у иностранству, одакле координишу рад штабова састали су се са западним спонзорима који су тражили да се протести наставе. Није случајно што је слична идеја са телефонским светиљкама недавно реализована у Белорусији.

Волков на потерници

ИСТРАЖНИ комитет Русије расписао је потерницу за Леонидом Волковом, координатором штабова Наваљног. Он се терети због позивања деце да учествују у демонстрацијама. Волков се сада, као и још неколико других вођа демонстрација, налази у иностранству. Волков (40) је отац троје деце, и по професији је програмер.

Фото АП

Организатори досадашњих демонстрација нису били задовољни бројем људи који на њима учествују. Леонид Волков је био разочаран малим одзивом и због тога сада покушавају да приволе грађане да изађу са упаљеним мобилним телефонима. Сугестија организатора акције је да се обавезно сликају такве активности и све то показује на интернету да би се доказивала масовна подршка Наваљном.Многи се ипак и даље неће придружити организаторима демонстрација из давно познатог разлога: велика већина грађана Русије је алергична на оне који за рушење власти добијају финансијску помоћ из иностранства и такви не могу да добију значајни број гласова на било којим изборима, а поготово не на јесењима за Думу (парламент).

Знају то и присталице Наваљног па зову опозиционаре да се удруже да одузму гласове Путиновој "Јединственој Русији". Зато је бивши власник нафтне компаније "Јукос", а сада политички емигрант на Западу, Михаил Ходорковски подржао Алексеја Наваљног мада се донедавно није са њим у много чему слагао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)