КОНГРЕС ПРОТИВ ТРАМПА ДРУГИ ПУТ: Сенат изгласао - са 56 гласова за и 44 против, поступак опозива се наставља!

Новости онлине

09. 02. 2021. у 19:46 >> 00:57

У АМЕРИЧКОМ Сенату почео је други поступак за опозив бившег председника САД Доналда Трампа.

КОНГРЕС ПРОТИВ ТРАМПА ДРУГИ ПУТ: Сенат изгласао - са 56 гласова за и 44 против,  поступак опозива се наставља!

Фото: Танјуг/АП

Процес импичмента због оптужби за "подстицање побуне" непосредно уочи "смртоносног похода Трампових присталица на Капитол хил 6. јануара“ отворио је сенатор Патрик Лихи, а на почетку су пуштени видео-снимци на којима је забележено насилно понашање људи који су упали у Конгрес.

Демократе тврде да имају "необориве" доказе о Трамповој кривици, док адвокатски тим бившег председника САД узвраћа да су демонстранти деловали самостално и оцењује да је сенатски поступак "апсурдан и неуставан".

Трамп је једини амерички председник против кога је је два пута покретан поступак за опозив и трећи у историји америчке републике.

Фото: Танјуг/АП Пхото

Уколико би Сенат одлучио да га опозове, Трамп више никада не би могао да се кандидује, али за то је потребна двотрећинска већина од укупно 100 сенатора.

Фото: ЕПА

Демократе имају 50 места у Сенату и мало је вероватно да ће имати подршку довољног броја (17) републиканских сенатора.

Обе стране, и оптужба и одбрана, имаће по 16 сати да изнесу своје аргументе.

Медији у свету и САД прате ово суђење уживо

ОПТУЖБА ПУСТИЛА ФИЛМ О УПАДУ

Адвокати оптужбе пустили су филм о догађајима током упада на Капитол. Главни тужилац сенатор Џејми Раскин у уводној речи истакао је да ово има везе само са чињеницама и ничим више, а затим је видео материјал пуштен.

У филму је пуштена и Трампова реченица  - "Уколико се на жестоко не борите остаћете без своје земље" ( "If you don't fight like hell, you're to going to have a country anymore.)

Пригазане су све "занимљиве" сцене попут демолирања кабинета Ненси Пелоси. Али и масу која виче "Спречите крађу, "Издаја"

ОВО СУ ТЕШКА ДЕЛА

Главни тужилац Раскин изјавио је да су овде у питању тешка кривична дела. Он је одбацио и ставове Трампових адвоката да има имунитет и да је сасвим све једно да ли су дела почињена на почетку или на крају мандата.

ТРАМП НИЈЕ ПРИВАТНО ЛИЦЕ

Оптужба је истакла и да бивши председник не може да се позива да је приватна особа и да не може да му се суди у Сенату. Такође указали су и на његове твитове за које сматрају да су главни подстрекачи за насилни упад у Конгрес.

(This January 6 tweet was singled out: 

“These are the things and events that happen when a sacred landslide election victory is so unceremoniously & viciously stripped away from great patriots who have been badly & unfairly treated for so long. Go home with love & in peace. Remember this day forever!”

“Every time I read that tweet, it chills me to the core,” Cicilline said. “The president of the United States sided with the insurrectionists.”)

ОГЛАСИО СЕ И БАЈДЕН

Поводом почетка суђења Трампу председник САД Џозеф бајден је кратко прокоментарисао - Ја имам свој посао, Сенат свој.

ОДБРАНА

Прво обраћање адвоката одбране почело је осудом свих напада на "Тврђаву демократије", изразима жалости и саучешћа страдалима. Одбрану предводи Брус Кастој Јуниор.

Потом се прешло на оспоравање тврдњи оптужбе да је Трамп "наводио" протестанте истичући да су они били самостални.

Такође је истакнуто и да је Трамп неправедно и злонамерно оптужен за те догађаје.

ТРАМП ЈЕ БРАНИО УСТАВ И СЛОБОДУ ГОВОРА

Кастор је потом прешао и на главни део Трампове одбране - председник је бранио слободу говора и Устав САД.

Он је запитао сенаторе позивајући се на Први амандман Устава САД- Не можемо ваљда у овој земљи да судимо људима због политичког говора?

ИМПИЧМЕНТ ДЕЛИ ЗЕМЉУ

Други члан Трамповог тима Давид Шоен истако је да овај поступак за опозив (импичмент) председника прети да расцепи земљу.

Он је оптужио демократе у Конгресу да импичмент користе као политичко оружје.

Ово је "крвопролиће" и они (демократе) очекују да елиминишуТрампа са политичке сцене.

Шоен је рекао и да су демократе спремене да жртвују национални карактер да би напредовали.

ТРАМПОВ ТИМ ИМА СВОЈ ВИДЕО

Браниоци бившег председника пустили су свој видео материјал којим доказују да демократе још од 2017. године воде кампању за опозив Трампа. Видео укључује и изјаве главног тужиоца Раскина да ће (2017. године) гласати за опозив, али и Рашиде Тлаиб "ми ћемо да опозивемо ..."

ЗАВРШЕНА СУ ИЗЛАГАЊА СЕНАТ ТРЕБА ДА ГЛАСА

Излагања су заршена, сада је на реду гласање, да се види да ли постоји већина која ће да гласа о опозову Трампа.

СЕНАТ ИЗГЛАСАО, НАСТАВЉА СЕ СА ИМПИЧМЕНТОМ

Гласањем 56-44, Сенат потврђује да је у њиховој моћи да настави с опозивом бившег председника Доналда Трампа.

РАСПРАВА ПО СВАКОЈ ТАЧКИ У СРЕДУ

Пошто је Сенат САД изгласао наставак поступка за опозива бившег председника Трампа расправа ће се по свакој тачки оптужнице наставити у среду.

ОНИ СУ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА ТРАМПУ

Ово су републикански сенатори који су гласали за опозив Трампа: Бил Касиди из Луизијане, Сузан Колинс из Мејна, Лиса Мурковски из Аљаске, Бен Сасе из Небраске, Пет Туми из Пенсилваније и Мит Ромни из Јуте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)