ЗЛОСЛУТНА ПОРУКА РУСИЈИ: Амерички стратешки бомбардери Б-1 премештени у Норвешку

Танјуг

09. 02. 2021. у 00:48

АМЕРИЧКО ратно ваздухопловство први пут распоређује бомбардере Б-1 у Норвешку, што је потез који шаље поруку Москви да ће америчка војска деловати у стратешки важном арктичком региону и пружати подршку својим савезницима у том подручју, јавља Си-Ен-Ен.

ЗЛОСЛУТНА ПОРУКА РУСИЈИ: Амерички стратешки бомбардери Б-1 премештени у Норвешку

Фото: УСАФ твитер

Високи званичници министраства одбране потврдили су за Си-Ен-Ен да ће четири бомбардера Б-1 америчког ратног ваздухопловства и приближно 200 војника из ваздухопловне базе „Дајиз“ у Тексасу бити распоређени у ваздухопловну базу Орланд у Норвешкој, а у наредне три недеље започињу мисије у Арктичком кругу и у међународном ваздушном простору на границама северозапада Русије.

Они кажу да премештање снага много ближе Русији значи да ће САД моћи брже да реагују на потенцијалну руску агресију.

„Оперативна спремност и наша способност да пружимо подршку савезницима и партнерима, и брзо одговоримо, пресудни су за заједнички успех“, рекао је за Си-Ен-Ен генерал Џеф Хариџијан, командант америчких ваздухопловних снага у Европи и Африци.

Током последњих неколико месеци Пентагон је распоређивао сличне групе бомбардера Б-52 на Блиском истоку као средство да демонстрира способност САД да брзо премешта војна средства у потенцијално напете регионе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)