ХЈУНДАИ И КИА: Не преговарамо с Еплом, акције зарониле

Танјуг

08. 02. 2021. у 19:18

ЈУЖНОКОРЕЈСКИ произвођачи аутомобила Хјундаи и Киа саопштили су данас да не преговарају са Еплом о развоју аутономних возила, након чега су њихове акције забележиле оштар пад на јужнокорејској берзи.

ХЈУНДАИ И КИА: Не преговарамо с Еплом, акције зарониле

Фото: Пиксабеј

Акције Хјундаија су пале 6,21 посто, а деонице Киа Моторса су се стрмоглавиле за око 15 процената, преонси ЦНБЦ. Снажно су пале и акције других Хјундаијевих подружница, укључујући Хјундаи Виа, Хјундаи Мобис и Хјундаи Гловис.

„Хјундаи Мотор не преговара са Еплом о развоју аутономном возила", саопштио је највећи јужнокорејски произвођач аутомобила, додајући да су примили захтеве од више других компанија у којима се предлаже заједнички развој аутономних електричних возила, али да ништа још није одлучено јер је све "у раној фази“.

Сличну информацију је на берзи објавила и Киа Моторс, други највећи произвођач аутомобила у Јужној Кореји, иначе подружница Хјундаија.

Америчка тв станица подсећа да је Хјундаи првобитно објавио у јануару да је у почетној фази преговора с Еплом, те да је касније преправио саопштење не спомињући произвођача ајфона. То је утицало да акције Хјиундаија и његових повезаних компанија, укључујући Киа Моторс, у то време забележе скок цене.

Поред тога, ЦНБЦ је овог месеца известио да је Епл близу финализације споразума с Хјундаијем и Киом о производњи аутономног електричног возила под брендом Епл у погону Кије у Вест Поинту у Џорџији.

Позивајући се на своје изворе, ова редакција је пренела тада да договор још увек није постигнут и да ће Епл на крају можда одлучити да се удружи са неким другим произвођачем возила, или да би, уз споразум с Хјундаијем, могао да прошири сарадњу на плану аутономних возила са још неком компанијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)