БРИТАНСКО МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА: Нема доказа да вакцина Астразенеке није делотворна

Танјуг

08. 02. 2021. у 09:41

БРИТАНСКО МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА: Нема доказа да вакцина Астразенеке није делотворна

Фото: АП

НЕМА доказа да вакцина Астразенеке против ковид-19 не спречава смрт или озбиљне болести, а Јужна Африка је само привремено зауставила употребу вакцине, саопштено је данас из британског Министарства здравља.

Јужна Африка ће зауставити употребу вакцине компаније Астразенека у свом програму вакцинације након што су подаци показали да пружа минималну заштиту од благе до умерене инфекције изазване доминантном варијантом корона вируса у земљи.

„Нема доказа да ова вакцина није ефикасна у спречавању хоспитализације и тешких болести и смрти, што је на крају крајева оно што данас покушавамо са овим вакцинама“, рекао је Едвард Аргар из Министарства здравља, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, доминантни сојеви у Британији нису сој из Јужне Африке, већ прва варијанта вируса, а затим Кент варијанта против које је ова вакцина високо ефикасна.

Иако су хиљаде појединачних промена настале док вирус мутира и еволуира у нове варијанте, само мала већина ће вероватно бити важна или ће променити вирус на приметан начин, наводи Британски медицински журнал.

Међу варијантама коронавируса које тренутно највише забрињавају научнике и стручњаке за јавно здравље су такозване британске, јужноафричке и бразилске варијанте, које изгледају заразније од других, наводи агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)