ВИРУС ИПАК "ПРЖИ" БУЏЕТЕ: Остају "рупе" у државним касама

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

08. 02. 2021. у 09:40

АНУЛИРАЊЕ дугова насталих ковидом 19 је "незамисливо", поручила је председница Европске централне банке Кристин Лагард. Ова вест је као хладан туш полила европске престонице.

ВИРУС ИПАК ПРЖИ БУЏЕТЕ: Остају рупе у државним касама

Фото АП

У ЕУ се, као и у целом свету, надају да ће простим отписивањем дугова бити избрисане све црне рупе настале у трезорима због издвојене помоћи да би се премостиле тешкоће грађана и предузећа усред пандемије. Процењује се да је реч о астрономских 2.500 милијарди евра.

Францускиња на челу ЕЦБ, међутим, не мисли да је то начин. У интервјуу објављеном у јучерашњем "Журналу ди диманш", Лагардова је јасно поручила да би таква мера представљала кршење европских правила која стриктно забрањују монетарно финансирање држава.

- Ово правило представља један од стубова на којима почива евро - упозорила је Лагард.

Другим речима, отписи дугова значили би и довођење у опасност заједничке монете.

Лагардова је реаговала на апел више од сто угледних европских економиста, међу којима је чувени француски стручњак Тома Пикети, да се дугови настали ковид-кризом избришу, а да се државе заузврат обавежу на еколошку и друштвену обнову.

БАНКАРСКИ Кристин Лагард, Фото АП

Председница ЕЦБ је то одбила као могућност и поручила да енергију треба користити у другом правцу. Она је изразила уверење да ће државе бити у стању да врате новац на дуге стазе, а да ће томе знато помоћи повратак раста и отварање нових радних места, сматрајући ову 2021. "годином обнове". Ипак, додала је да ће се, према њеним очекивањима, економске активности вратити на ниво пре короне "средином 2022.".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)