КУРЦ ХОЋЕ СПУТЊИК V: Аустријски канцелар против политизовања вакцинације, размишља о производњи цепива у Бечу

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

07. 02. 2021. у 08:24

КУРЦ ХОЋЕ СПУТЊИК V: Аустријски канцелар против политизовања вакцинације, размишља о производњи цепива у Бечу

Фото: Танјуг/АП

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц је против политизације вакцинације и ако Европска агенција за лекове одобри и региструје руску или кинеску вакцину он је спреман да се са њом вакцинише. Руски фонд директних инвестиција предао је у јануару документе за регистровање Спутника-V у ЕУ.

У интервјуу немачком "Велту" Себастијан Курц је казао да ће Аустрија покушати да организује производњу руске или кинеске вакцине кад оне добију дозволу ЕУ.

- Ако ЕУ региструје руску или кинеску вакцини ми ћемо обавезно покушати да аустријске компаније почну производњу. Исто се односи и са вакцинама из других земаља - објаснио је Курц. Он је додао да је за Аустрију важно да је вакцина ефикасна, безопасна и доступна а уопште их не интересују геополитичке битке.

После недавне позитивне оцене коју је дао угледни медицински недељник "Ланцет" који има редакције у Лондону, Њујорку и Пекингу у Москви је ојачао оптимизам да ће се Спутник-V производити и у Западној Европи.

Часопис "Ланцет" писао је о трећој успешној фази клиничких испитивања руске вакцине Спутник-V коју је направио центар "Николаја Гамалеја" у Москви. Та трећа фаза испитивања обављена је у 25 болница и поликлиника у Москви а учествовало је 21 977 добровољаца. Показало се да је вакцина Спутник-V ефикасна 91,6 одсто. Иначе, масовна вакцинација у Русији је почела 18 јануара.

Кирил Дмитријев директор Руског фонда директних директних инвестиција тврди да је интересовање за Спутник показало више од 30 земаља а она је већ регистрована у 16 земаља.

После часописа "Ланцет" руску вакцину је почела да хвали и америчка агенција "Блумберг" која је оценила да је то велики научни успех Русије. Руски фонд директних инвестиција очекује да би надлежне институције у ЕУ овог месеца могле да обаве низ експертиза које би требале да докажу ефикасност и безопасност руске вакцине а онда би у марту требало да се добије одобрење за продају и прављење вакцине Спутник у ЕУ.

Не чекајући дозволу надлежних институција ЕУ Мађарска је већ купила руску вакцину јер су у Будимпешти сматрали да је најбитније бринути о здрављу свог становништва. У Немачкој такође желе да користе руску вакцину и већ се преговара о томе која би тамошња фабрика производила по руској лиценци Спутник.

Бранко Влаховић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)