ПРОМЕНА ОДЛУКЕ МАЈКА ПОМПЕА: Америка скида Хуте са листе терористичких група

Танјуг

06. 02. 2021. у 07:50

САД намеравају да јеменски покрет Хута скину са листе терористичких група како би одговорили на хуманитарну кризу у земљи, мењајући једну од последњих одлука Трампове администрације која је наишла на оштру критику.

ПРОМЕНА ОДЛУКЕ МАЈКА ПОМПЕА: Америка скида Хуте са листе терористичких група

Фото: ЕПА

Потез је потврдио званичник Стејт департмента који је рекао да ће овај корак у потпуности бити предузет због хуманитарних последица једне од последњих одлука претходне администрације, за коју су УН и хуманитарне организације оцениле да ће погоршати највећу хуманитарну кризу на свету, преноси Ројтерс.

Поздрављамо одлуку америчке администрације која ће донети велико олакшање за милионе грађана Јемена који се ослањају на хуманитарну помоћ и увоз како би задовољили своје најосновније потребе, рекао је портпарол УН Стефан Дижарик.

УН хуманитарну кризу у Јемену оцењују као највећу у свету, са 80 одсто грађана којима је потребна помоћ.

Бивши амерички државни секретар Мајк Помпео прогласио је Хуте терористичком групом 19. јануара, дан пре него што је Бајден ступио на власт.

Промена ове одлуке уследила је дан након што је председник Џозеф Бајден обуставио америчку подршку коалицији предвођеној Саудијској Арабији у Јемену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

buki

06.02.2021. 12:26

To zvuči tako lepo i humano ali nema nikakav značaj, jer će SAD i dalje prodavati oružje Saudijskoj Arabiji, koja godinama vrši genocid nad Hutima. Ništa se neće promeniti, osim povremenih licemernih izjava, poput ove koju je bez stida i savesti dao Bajden.