РУСКА ВАКЦИНА СТИЖЕ НА ЗАПАД? Промене става Брисела у политици имунизације после посете Ђозепа Бореља Москви

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

05. 02. 2021. у 22:07

ПОСЛЕ многобројних критика, суочена са драстичним недостатком доза цепива против вируса корона, ЕУ би, коначно, могла да се окрене руској вакцини.

РУСКА ВАКЦИНА СТИЖЕ НА ЗАПАД? Промене става Брисела у политици имунизације после посете Ђозепа Бореља Москви

Руска вакцина

Похвала коју је у Москви на рачун "спутњика V" изнео шеф европске дипломатије Ђозеп Борељ, требало би, коначно, да отвори врата спасоносној вакцини и на европском тлу.

Први су руско цепиво прихватили Мађари, критикујући спорост бриселске бирократије. Велику подршку, у међувремену, "спутњик" је претходних дана добио од немачке канцеларке Ангеле Меркел која је истакла да је разговарала с руским председником Владимиром Путином, уз поруку да је свака вакцина добродошла у ЕУ и понудила Москви сарадњу с немачким институтом у припремама за добијање дозволе за европско тло.

Чувени британски научни часопис "Лансет" признао је "спутњику" ефикасност од 91,6 одсто. Веома је битна и сарадња "Астра Зенеке" на производњи заједничке вакцине с Русима.

Руси су поднели захтев за признавање њихове вакцине у ЕУ, али то не иде тако брзо као у случају "западних" вакцина. Сада би све могло да се убрза, нарочито после Борељове изјаве да се нада да ће Европска агенција за лекове моћи да одобри руско цепиво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)