ИЗРАЕЛСКИ НАУЧНИЦИ ВРШЕ ИСПИТИВАЊА ЛЕКА ПРОТИВ КОРОНЕ: Директор Медицинског центра тврди - "Можемо спасити многе пацијенте"

Танјуг

05. 02. 2021. у 22:39 >> 22:40

ИСТРАЖИВАЧИ Медицинског центра Ишилов у Тел Авиву успешно су завршили испитивање прве фазе лека који би могао допринети лечењу умерених и озбиљних случајева вируса ковид-19, односно бржем излечењу, саопштио је данас Центар

ИЗРАЕЛСКИ НАУЧНИЦИ ВРШЕ ИСПИТИВАЊА ЛЕКА ПРОТИВ КОРОНЕ: Директор Медицинског центра тврди - Можемо спасити многе пацијенте

Фото: Новости архива

Како се наводи, супстанца ЕКСО-ЦД24 професора Надира Арбера испробана је на 30 пацијената чија су стања била умерена или лошија, а свих 30 се опоравило, од којих 29 у року од три до пет дана, преноси портал Тајмс оф Израел.

Лек се користи за борбу против потенцијално смртоносне прекомерне реакције имунолошког система на инфекцију корона вирусом за коју се верује да је одговорна за већи део смртних случајева повезаних са болешћу.

Супстанца користи егзозоме, односно мало веће носаче који пребацују материјале између ћелија да би допремио протеин зван ЦД24 у плућа.

- Овај протеин се налази на површини ћелија и има добро познату и важну улогу у регулисању имуног система - рекао је један од итраживача Ширан Шапира.

Како је рекао, протеин помаже у смиривању имуног система и "обуздава олују".

- Препарат се удише једном дневно неколико минута, пет дана. Припрема је усмерена директно у срце олује - у плућа, па за разлику од других формула. ЕКСО-ЦД24 се примењује локално, делује широко и без бочних ефеката - рекао је Арбер.

Ускоро почиње нова фаза испитивања лека, међутим званичници болнице већ желе да га користе у лечењу пацијената.

Директор Медицинског центра Ишилов Рони Гамзу рекао је да је истраживање напредно и софистицирано и да може спасити бројне пацијенте.

- Резултати фазе један испитивања су одлични и уливају нам поверење у метод који Арбер годинама истражује - рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)