ТРИЈУМВИРАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Украјина, Молдавија и Грузија намеравају да формирају војни савез

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

04. 02. 2021. у 23:11

ТРИЈУМВИРАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Украјина, Молдавија и Грузија намеравају да формирају војни савез

Украјинска војска / Архива

ФОРМИРАЊЕ тројног војног савеза Украјине, Молдавије и Грузије добило је подршку Вашингтона, а аналитичари верују да ће главни спонзори тог савеза бити САД, Турска, Велика Британија, највероватније и Румунија.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба казао је да је у првом телефонском разговору са новим америчком државном секретаром Тонијем Блинкеном договорено да се подигне ниво односа двеју земаља.

Украјински министар Кулеба је казао државном секретару САД Блинкену да Вашингтон може да рачуна на Украјину као поузданог партнера у средоземном региону и централној Европи. Блинкен је обећао Украјини и даље економску и војну помоћ, а такође и другим бившим совјетским републикама "које трпе агресију Русије".

Званично, до сада није потписан никакав документ о стварању савеза Украјине, Молдавије и Грузије, али аналитичари кажу да се то после најаве Дмитрија Блинкена може очекивати ускоро. Војни аналитичари у Москви објашњавају да нови тројни савез има за циљ да, уз подршку САД и НАТО, води координисане акције против Русије. Јачањем украјинске армије рачуна се и на могућу војну интервенцију у Донбасу.

Оно што је извесно јесте да све три земље желе да постану чланице НАТО.

Тако је нова председница Молдавије Маја Санду у предизборној кампањи казала да жели да њена земља постане чланица Алијансе. Она инсистира и да из Придњестровља оду руски миротворци и да на њихово место дођу представници Запада.

Што се тиче Украјине и Грузије, оне су последњих година ојачале војну сарадњу и економске везе са НАТО и лани је потписан план о војној сарадњи, а њихови представници учествују на вежбама у Црном мору са представницима НАТО-а.

Уз то Грузија има добру војну инфраструктуру наслеђену од СССР-а. Савезнички однос према САД и НАТО, Грузија и Украјина показују тако што њихову територију прелећу и приближавају се руским границама амерички шпијунски авиони. Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили већ је предлагао Американцима да користе војне аеродроме "Сенаки" и "Вазијани" у Грузији.

Раније се говорило да ће Велика Британија помоћи Украјини не само у припреми маринаца већ и у градњи морских војних база на обали Црног и Азовског мора, али засад осим обећања нема ничега конкретног. Што се тиче Турске, она ће ојачати украјински војни потенцијал заједнчким војним индустријским објектима, као и продајом војних бродова, као и најновијим моделима беспилотних летилица "бајрактар".

ВЕЋ ВИЂЕНО

ПРЕ двадесет година уз подршку САД био је формиран на постсовјетском пространству савез ГУУАМ, у који су ушли Грузија, Украјина, Узбекистан, Азербејџан и Молдавија. Али неки посебан резултат није постигнут.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Pantagruel

05.02.2021. 06:14

Ништа то није ново. Само се рециклира стара идеја из Клинтоновог доба о групи земаља "ГУАМ" (Грузија, Украјина, Азербејџан и Молдавија) које ће као посредници НАТО и ЕУ бити коришћене за о "обуздавање " Русије". Азербејџан је у међувремену испао из игре, јер због најновијег развоја ситуације у Нагорно Карабаху и улоге коју је Русија тамо наметнула својом мировном мисијом, више не сме отворено да јој се замера и неће то смети неко дуже време.

KIR SRBIN

05.02.2021. 10:54

И онда је извиђачко диверзантски одред "Васток" Рамзана Кадирова демонтирао 2-гу и 4- бригаду грузијске војске и заробио им команде и запленио сву документацију на командим местима 2008-ме године, а Југозападни војни округ растурио 1-ву и 2-гу оклопно-мехаанизирану (усташко-германски назив, као неки "гренадири") бригаду украјинске војске код Дебаљцева 2015-те. Шта мислите шта ли ће бити 2022-ге? Ето Руса опет у Берлину.

buki

05.02.2021. 11:30

Trijumvirat dobio podršku Vašingtona?!? Smešno, trijumvirat je i osnovan u Vašingtonu, a Moldavija, Ukrajina i Gruzija su samo lutke na koncu (marionete). Kad SAD ispusti konce, lutke padaju na pod i bauljajući traže pomoć od komšijske Rusije.

Tajfun

05.02.2021. 17:00

Ama savez iz snova.Boranija savez.Rusini je potrebno 24 sata da od tog Trojnog pakta napravi Nulti pakt.A ove klenove neka samo huskaju i lazno obecavaju Englezi.Turke i Ameri a dole ce stici osetice na svojoj kozi.Na kraju pametan se uci na tudjim greskama a kreten na svojim.

Rašo

05.02.2021. 18:43

Могу политичари да створе формалне организације какве им је воља. Питање је само где ће наћи по десет припадника своје дтжаве спремних да ураде било шта од онога што они причају?