НИКАКВЕ РЕПРЕСИЈЕ НЕМА У РУСИЈИ: Песков одговорио душебрижницима - постоје само мере против оних који крше закон

Новости онлине

04. 02. 2021. у 11:36

НИКАКВЕ репресије у Русији нема, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Постоје само мере које се примењују против оних који на неодобреним протестима крше закон, додао је он.

НИКАКВЕ РЕПРЕСИЈЕ НЕМА У РУСИЈИ: Песков одговорио душебрижницима - постоје само мере против оних који крше закон

Фото МК.РУ

- Никаквих репресија нема. Има мера које примењује полиција према онима који крше закон, према учесницима неодобрених протеста. Неки од њих су то радили својевољно, неки као жртве подстрекача, који су ширили свакакве позиве  за учешће на тим протестима. Они су учествовали и њих је за време протеста привела полиција и гарда - рекао је Песков новинарима.

Коментар новинара о масовним репресијама у Русији Песков је окарактерисао као претеран.

- Стално заборављате да је током неодобрених протеста било бројних директних напада на полицију и да је то био разлог за примену оштрих, али руским законом предвиђених, контрамера - навео је Песков.

Он је рекао да председник Русије на људе који излазе на неодобрене демонстрације али протестују мирно гледа пре свега као на држављане Русије, али и као на оне који крше закон.

Подсетимо, Наваљни  се 17. јануара вратио с лечења у Немачкој у Русију и на аеродрому у Москви је ухапшен јер се, иако на условној слободи, није одазивао на позиве полиције.

Након тога његове присталице су организовале неодобрене протесте у Москви и другим руским градовима.

У међувремену, Московски суд је донео одлуку да условна казна Наваљном буде замењена затворском казном од три и по године.

Судском процесу присуствовали су и представници петнаестак западних амбасада, а водеће западне земље су после изрицања пресуде моментално од Русије тражиле да опозиционар буде ослобођен.

Руско Министарство спољних послова је истакло да присуство дипломата у суду представља политички гест, мешање у унутрашње ствари Русије, као и да је Запад тако сам раскринкао своје покушаје обуздавања Русије.

Наваљни је имао две условне осуде. Прва је у случају „Кировлес“ везана за проневеру више од 16 милиона рубаља, а друга, у случају „Ив Роше“, за крађу од преко 30 милиона рубаља. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)