САРАДЊА ВЕЛИКИХ СИЛА НА ПОМОЛУ: Немачка нуди подршку Русији у производњи вакцине

Новости онлајн

03. 02. 2021. у 18:32

НЕМАЧКИ министар здравља Јенс Шпан изјавио је да је Немачка посредник по питању производње руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Европској унији пре добијања дозволе за употребу.

САРАДЊА ВЕЛИКИХ СИЛА НА ПОМОЛУ: Немачка нуди подршку Русији у производњи вакцине

Фото АП

- Одржани су преговори о руској вакцини, госпођа канцеларка (Ангела Меркел) је разговарала са председником Русије (Владимиром Путином), а ја са мојим руским колегом. Одржани су разговори и на другим нивоима Министарства. Институт 'Пол Ерлих' је као регулатор такође разговарао са руским колегама, притом, они су били у контакту још пре пандемије. Наравно, разговарамо о свим тим питањима. Замољени смо да проверимо да ли у Немачкој или Европи постоје капацитети за производњу - рекао је Шпан, истакавши да су преговори са Русијом о том питању „конструктивни“.

Према његовим речима, немачка страна може пружити подршку приликом производње вакцине и делује као посредник, јер се пандемија може победити само заједничким напорима.

Говорећи о руској вакцини, немачки министар је истакао да се у случају вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) ради о „векторској нереплицирајућој вакцини“ и користе се „два различита вектора за прву и другу вакцинацију“.

- Вероватно је због тога ефикасност руске вакцине много већа, јер се имуни систем приликом друге вакцинације још није прилагодио...То такође отежава производњу - додао је Шпан, објаснивши да је у том случају неопходно производити две компоненте вакцине.

Истовремено је додао да, по правилу, брзина поступка одобрења вакцине од стране Европске агенције за лекове „зависи од тога када су и какви подаци званично предати“.

Подсетимо, угледни научни часопису „Лансет“ саопштио је да је „Спутњик Ве“ (Sputnik V) сигурна и ефикасна вакцина која пружа потпуну заштиту од тешких случајева болести ковид 19. Након вишемесечних истраживања руских имунолога у којима је учествовало 19.866 добровољаца завршена је трећа фаза клиничких испитивања која је потврдила ефикасност вакцине од 91,6 одсто.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)