МАТАРЕЛА О НОВОЈ ИТАЛИЈАНСКОЈ ВЛАДИ: Предводиће личност високог профила, главни кандадат Марио Драги?

М. Остојић

02. 02. 2021. у 23:41

МАТАРЕЛА О НОВОЈ ИТАЛИЈАНСКОЈ ВЛАДИ: Предводиће личност високог профила, главни кандадат Марио Драги?

FOTO: Tanjug/AP

ПРЕДСЕДНИК Републике Серђо Матарела вечерас касно објавио је, после неуспешних преговора са политичким снагама владине већине и оних који су је недавно напустили изазивајући кризу, да ће „веома брзо именовати личност високог институционалног профила која ће водити Владу на политичкој бази са садашњом владином већином која је подржавала претходну Владу“.

Председник Матарела објаснио је веома детаљно како би изгледао један други пут формирања Владе, превремени избори, које би тешкоће донела земљи кампања усред пандемије и колико би времена Италија изгубила у решавању горућих питања до избора, а након распуштања Парламента. Земља се налази у веома тешкој ситауцији санитарној, социјалној и економско-финансијској и потребна је активна Влада са одговорношћу у доношењу одлука везаних и за датуме ЕУ и за Фондове које очекује Италија.

Ускоро ће именовати особу која ће водити Владу и упутио је апел да такву личност и Владу подрже све политичке снаге, биће то Влада са личношћу високог профила и Влада која мора у пуном смислу да обавља своје активности у најважнијим месецима борбе против пандемије, у кампањи вакцинисања, „јер грађани траже моменталне одговоре“.

До овакве одлуке стигло се након кругова састанака и разговора о могућној сагласности у давању живота једној новој проширеној

Влади у кризи „није било једногласног става међу партијама владине већине и партије која је изазвала кризу „Италија Вива“ то је вечерас саопштио председник италијанске Посланичке скупштине Роберто Фико подносећи извештај председнику Републике Серђу Матерели о резултату четвородневног „испитивања“ политичких снага.

Разлике су биле евидентне у готово сваком битном питању о којем се дискутовало, реформи правосуђа или како потрошити новац којег је ЕУ наменила Италији из Фонда за обнову, 209 милијарди евра, али уз чврст Програм где су несагласја дубока као амбис. Зато се председник Републике одлучио да ургентно спашава Владу и Италију са личношћу чије ће се име веома брзо сазнати.

Већ се претпоставља да ће човек који ће предводити Владу бити Марио Драги, познати економсита, академик, банкар, био је председник Централне европске банке од 2011 до 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)