ПЛАТФОРМЕ ЗА ОНЛАЈН НАСТАВУ У ОПАСНОСТИ: Број сајбер напада се у прошлој години повећао за 60 одсто

В.Ц.С.

02. 02. 2021. у 14:52

ПЛАТФОРМЕ ЗА ОНЛАЈН НАСТАВУ У ОПАСНОСТИ: Број сајбер напада се у прошлој години повећао за 60 одсто

Depositphotos

СА затварањем школа, комбиновањем наставе уживо и на даљину, и ширењем вируса корона, у фокусу сајбер криминалаца нашло се образовање. Према последњим подацима компаније Касперску, од јула до децембра 2020. чак 270.171 корисник се срео са различитим претњама прерушеним у популарне платформе за учење. У питању је пораст од невероватних 60 одсто у односу на прву половину године.

А број оних који су се у првој половини 2020. срели са таквим претњама био је 168.550, што је већ раст за петину у односу на исти период у години пре тога. Најпопуларнији мамац био је Zoom, који има више од 300 милиона свакодневних корисника, затим Moodle, па Google meet. Број оних који су доживели претње прерушене у популарне платформе за онлајн учење и видео састанке се повећао код свих платформи осим код Google classroom.

Око 98 одсто претњи љбили су „нот-а-вирус“. Аdwаре бомбардује кориснике непожељним рекламама, док се riскwаrе састоји од различитих фајлова – од трака за претраживање и „даунлоуд“ менаџера, до алата за даљинску администрацију, који без сагласности могу да изврше различите активности на нечијем рачунару. Тројанци обухватају око један одсто претњи.

Корисници махом наилазе на претње прерушене у популарне апликације и платформе за видео састанке и онлајн учење преко лажних инсталера апликација, на незваничним веб-сајтовима, дизајнираним тако да изгледају као оригинали или у и-мејловима који делују као специјалне понуде или нотификације са платформе.

Како би наставницима помогли да остану безбедни, компанија Касперскy је представила дигитални приручник за учење најбољих сајбербезбедносних пракси.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)