НОРВЕЖАНИ СТРАХУЈУ ОД СУКОБА САД И РУСИЈЕ: Хоће ли бојно поље две супер силе бити у њиховом дворишту

Новости онлине

01. 02. 2021. у 23:25 >> 01:12

ПОВЕЋАНО америчко присуство у Норвешкој имаће негативне последице и за само Осло, пише норвешки лист НРК.

НОРВЕЖАНИ СТРАХУЈУ ОД СУКОБА САД И РУСИЈЕ: Хоће ли бојно поље две супер силе бити у њиховом дворишту

Фото: Твитер

Према мишљењу професора са норвешке Војне академије, потпуковника Турмуда Хејера, управо Норвешка може да буде место сукоба две државе у случају војног заоштравања.

„Норвешка све активније учествује у ривалству суперсила Русије и Сједињених Америчких Држава. Уједно расте и ризик да ће у случају сукоба или кризе, ако измакне контроли, Норвешка постати бојно поље САД и Русије“, сматра Хејер.

Он је додао да је Норвешкој последњих година поверена улога стратешки важне територије у одбрани САД-а на крајњем северу, јер је она најближа „нуклеарним снагама Русије којих се Америка највише плаши у кризној ситуацији“.

Хејер сматра да су САД посвећене обуздавању Русије и да ће Норвешка сада морати да направи баланс између две силе.

„Норвешка и САД воде нови хладни рат са Русијом“, изјавио је професор.

Раније су медији писали да ће четири америчка бомбардера типа Б-1Б „Лансер“ бити размештена у норвешкој војној бази у фебруару. Међутим, није било званичне потврде ове информације.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је у јануару, током видеоконференције са норвешком шефицом дипломатије Ине Ериксен Сорејде изјавио, да повећана војна активност Норвешке, померање инфраструктуре НАТО-а ка руским границама може имати негативне последице за Арктик. Такође је изразио наду да ће бити обновљени традиционални добросуседски односи између две државе.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)