УГРАДИО МАЈМУНУ ЧИП У МОЗАК: Сад може да игра видео-игре

Новости онлине

01. 02. 2021. у 21:10

МИЛИЈАРДЕР Илон Маск тврди да је једна од његових компанија уградила мајмуну чип у мозак, па он сад може да игра видео-игре.

УГРАДИО МАЈМУНУ ЧИП У МОЗАК: Сад може да игра видео-игре

Илон Маск / Фото АП

Маск је то рекао током онлајн конференције, на којој су учествовали само позвани, говорећи о својој компанији „Неуралинк“, преноси РТ.

„Имамо мајмуна са бежичним имплантом у лобањи, који сам може да игра видео игре својим мозгом. Имплант не може да се примети и он је срећан мајмун“, рекао је милијардер, оснивач компаније „Тесла“.

Један од најбогатијих људи на свету казао је да „Неуралинк“ има „најбоље просторије за мајмуне на свету“ и да жели да мајмуни „играју помоћу мозга игру Понг (једноставан дводимензионални „ваздушни хокеј“) међу собом“, објаснио је Маск.

Он је раније упоредио „Неуралинкове“ чипове са „паметним сатовима“ „са малим жицама, уграђеним у лобању“.

Милијардер је прошле године говорио да су стручњаци компаније уградили свињама чипове у главу, међу којима је и свиња Дороти, којој је касније чип извађен.

„Дороти показује да „Неуралинков“ чип може да се стави у главу, потом да се извади и да свиња буде здрава, срећна и да не може да се разликује од нормалне свиње“, објавио је он тада.

Како преноси Блумберг, снимак мајмуна који је чипован биће објављен за месец дана.

Маск је рекао како је циљ евентуалног коришћења те технологије на људима да им се омогући контролисање апарата, као што су паметни телефони, само уз помоћ мозга.

Оснивач „Тесле“ је на Твитеру написао да су „краткорочне“ користи од чиповања „помоћ људима који су преживели повреде мозга или кичме“, док су дугорочне „симбиоза људске и вештачке интелигенције“.

​Међутим, неки научници су критични према овој идеји, као што је један од најпознатијих британских неурохирурга др Хенри Марш, који је за Маскове тврдње рекао да су „бајке“.

„Не кажем да је то немогуће, али са тренутним нивоом технологије и неурологије коју имамо, не постоји начин да се тако нешто уради“, рекао је Марш за РТ 2019. године.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)