ХАОС У МЈАНМАРУ: "Ови догађаји представљају озбиљан ударац на демократију"

Танјуг

01. 02. 2021. у 10:48

ГЕНЕРАЛНИ секретар Уједињених нација Антонио Гутереш најоштрије је данас осудио војну акцију и данашњи притвор Аунг Сан Су Ћи и других политичких лидера у Мјанмару и позвао војно руководство да поштује вољу народа исказану на последњим изборима.

ХАОС У МЈАНМАРУ: Ови догађаји представљају озбиљан ударац на демократију

Фото:; ЕПА

- Ови догађаји представљају озбиљан ударац за демократске реформе у Мјанмару, сви релевантни лидери у држави требало би одмах да започну дијалог и да се уздрже од било каквог насиља и у потпуности поштујући људска права и основне слободе- рекао је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик, преноси Ројтерс.

Војска Мјанмара прогласила је рано јутрос ванредно стање, преузела власт у држави и потврдила да је спровела хапшења високих владиних функционера као одговор на превару за коју тврде да је спроведена током прошлогодишњих општих избора, а да је власт предата врховном команданту оружаних снага, генералу Мин Аунг Хлаингу.

Ови догађаји су уследили након што су прошле недеље генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и западне амбасаде у Мјанмару изразили озбиљну забринутост због могућности војне интервенције у држави којом је владала војска 49 година након пуча 1962. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)