НЕМАЧКИ ВИРУСОЛОГ УПОЗОРАВА: Вакцинација и закључавање нису довољни, ево кад да очекујемо напредак

Novosti online

31. 01. 2021. у 20:57

НЕМАЧКИ ВИРУСОЛОГ УПОЗОРАВА:  Вакцинација и закључавање нису довољни, ево кад да очекујемо напредак

Фото: АП

КРИСТИЈАН Дростен, један од водећих светских епидемиолога, упозорио је да би стратегија у борби против пандемије корона вируса требало да буде да се “барем тежи ка свођењу броја заражених на нулу”, то јест да се убрзано и доследно снижава њихов број.

- Пре свега зато што се веома бојим онога што би у противном могло да уследи на пролеће и лето – изјавио је немачки стручњак у интервјуу за “Шпигл”.

Европа је у великој мери поново закључана, понегде су почеле кампање вакцинације - али то није довољно, каже Дростен.

У интервјуу, водећи истраживач короне објашњава шта сада треба да се учини да би се спречили нови таласи на пролеће и лето.

- Када стари људи и део ризичних група буду вакцинисани, бићемо изложени огромним економским, политичким, а можда и правним притисцима да окончамо мере против корона вируса. А онда ће се за кратко време заразити много више људи него што у овом тренутку можемо да замислимо – упозорио је он, залагајући се против превременог ублажавања мера.

Инфекција ће се, додуше, углавном ширити међу млађима, који ређе оболевају од тешког облика болести, али ће се одељења интензивне неге аутоматски поново напунити, предвиђа Дростен, кога посебно брину заразније мутације попут британске варијанте Б.1.1.7.

Дростен не верује да ће се ситуација на лето побољшати и каже да је чињеница “да смо 2020. имали тако опуштено лето вероватно повезана с тиме да је ниво заражених у пролеће био испод критичног прага. Али сада то није случај".

Дростен страхује да ће ситуација пре бити “као у Шпанији”, где број заражених упркос топлијем времену и карантину поново убрзано расте.

– И у Јужноафричкој Републици, где је сада лето, број заражених је висок – рекао је он.

Упркос вакцинацији, негативан сценарио могао би да се реши само доследним смањивањем броја заражених, сматра Дростен, која заступа тзв. “зеро ковид” стратегију, тј. стратегију за свођење броја заражених на нулу.

Према његовим речима, требало би макар да се постави као циљ да буде "нула нових инфекција".

- Мислим да би то било могуће уз значајан напор. Вирус би, наравно, наставио да се јавља, баш као што смо видели у Кини и Аустралији. Али апсолутно би било вредно бар идентификовати нула нових инфекција као циљ. Пре свега зато што сам прилично забринут због тога шта би се иначе могло догодити у пролеће и лето - рекао је он.

Он се нада да ће на јесен да се види напредак.

- Мислим да бисмо негде средином јесени морали да видимо ефекте вакцинације, не само у смислу заштите ризичних група, већ и на нивоу целокупног становништва, тако да ћемо имати много мање инфекција - каже епидемиолог. Али да бисмо то постигли сада “не сме да се деси нешто непредвиђено- додаје он, мислећи на мутације вируса на које вакцине неће деловати.

Иначе, Нови Зеланд је већ у првим данима пандемије увео "зеро ковид" стратегију и најоштрије мере како би покушао да искорени корона вирус помоћу обимног тестирања, праћења контаката зарежног и карантина.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)