НУЛТИ ПАЦИЈЕНТ ЈОШ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ? Имунолог открива како је вирус ХИВ-а прешао са шимпанзе на човека

Тањуг

31. 01. 2021. у 00:50

ВИРУС ХИВ је највероватније прешао са шимпанзи на човека због неопрезности изгладнелог војника из Првог светског рата, који је био приморан да лови животиње како би преживео, рекао је канадски микробиолог Жак Пепен.

НУЛТИ ПАЦИЈЕНТ ЈОШ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ? Имунолог открива како је вирус ХИВ-а прешао са шимпанзе на човека

Фото Танјуг-АП

Непознати нулти пацијент је био део инвазије 1.600 белгијских и француских трупера, који су са 4.000 сабораца из Африке путовали из Лиополдвила из белгијског Конга до удаљене базе у Камеруну, рекао је Пепен, који је радио као доктор у централној Африци осамдесетих година прошлог века, пренео је ''Њујорк пост''.

Пепен, професор Одељења за микробиологију и инфективне болести на универзитету Шербрук у Квебеку, изнео је занимљиву хипотезу у новом издању његове књиге "Почеци сиде".

Нулти пацијент је највероватније био повређен након убијања једне врсте шимпанзе, која је била инфицирана сличним вирусом, који је био претходник ХИВ-а, који изазива сиду, написао је Пепен у чланку Кембриџ универзитета.

У првом издању књиге из 2011. године, Пепен је првобитно рекао да је ХИВ прешао са шимпанзи на људе након што је повређени афрички ловац 1921. године убио једну од животиња и тада се заразио.

Пепен је затим објаснио да је ХИВ наставио да се шири по целом свету "колонизацијом, проституцијом и кампањама јавног здравља у којима су недостајали уобичајени безбедносни протоколи, попут забране дељења игала".

Међутим, у другом издању, објављеном овог месеца, Пепен се ослања на истраживање у медицинским архивима у Африци и Европи, сугеришући да нулти пацијент није био ловац, већ изгладнели војник из Првог светског рата, који је био приморан да лови шимпанзе због хране, када је његов пук запео у забаченој шуми око Молоундоуа у Камеруну и остао без залиха хране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)