АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: САД се морају припремити за пораз у случају рата са Русијом

Novosti online

30. 01. 2021. у 20:05

У случају рата са Русијом, Сједињене Државе морају да се припреме за најгори сценарио, рекао је Брајан Кларк, војни стручњак и старији сарадник Института Хадсон. Његов чланак је објављен у часопису Форбс.

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: САД се морају припремити за пораз у случају рата са Русијом

Фото: Депоситпхотос

Уверен је да ће се у случају рата против земаља попут Русије и Кине, оне усредсредити на наоружавање и јачање одбрамбене способности војне опреме. Стога ће традиционални амерички принципи ратовања, тј. прилагодљивост и отпорност, нестати.

Кларк изражава забринутост због неспремности садашњих америчких снага да воде рат са нерегуларним оружјем.

- Предност се даје добро наоружаним и тешко брањеним бродовима, авионима и војним формацијама, али због високих трошкова ове снаге нису на располагању у великом броју - рекао је експерт.

С тим у вези, он је позвао Пентагон да да предност сценаријима где су у првом реду потрага за информацијама и доношење одлука. Конкретно, препоручује методе попут продужене блокаде или карантина територије Уније, као и забрану операција на води и у ваздуху.

Вежбе таквог сукоба још увек нису широко заступљени у данашњој америчкој војсци, каже се у чланку. Стога се чини да су ови сценарији заиста најгори за Пентагон, сматра аутор.

Кларк верује да ће бити срамота изгубити од Русије и Кине због ситница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)