НИЈЕ КАО ШТО СЕ МИСЛИЛО? Американци су дошли до руског "Панцира" у Либији, али су све што их интересује могли да сазнају од својих савезника

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

28. 01. 2021. у 18:03

ПРОШЛОГ лета амерички војници су украли и пребацили из Либије ПВО систем кратког домета ,,Панцир-С1" и затим су га пребацили у своју базу ,,Рамштајн" у Немачкој. О томе пишу британски медији ослањајући се на своје изворе.

НИЈЕ КАО ШТО СЕ МИСЛИЛО? Американци су дошли до руског Панцира у Либији, али су све што их интересује могли да сазнају од својих савезника

Фото: Принтскрин

Највероватније да су тај систем Американци украли да би га боље изучили, мада су новинари писали и да је могуће и то да не дозволе да дође у руке терористима који би са њиме могли да оборе и путничке авионе.

Ако је веровати британским новинарима та батерија ,,Панцира" је неоштећена пребачена у америчку базу у Немачкој транспортним авионом С-17А. Британски новинари тврде да се систем још налази у Немачкој. На другој страни, амерички новинари тврде да је систем у Либији био оштећен.

Армија којом руководи фелдмаршал Халифа Хафтар добила је руски ,,Панцир" преко Уједињених Арпаских Емирата који су га купили од Москве. У периоду од 2009. до 2013. Арапски Емирати су купили више од 50 тих руских система.

Како је писала ,,Росијска газета", у Либији су војници Владе националног спаса које подржава Турска лани заробили намање три ,,Панцира" од којих су два била јако оштећена. Управо један од њих су наводно пребацили Американци.

У Москви се нису због тога узбуђивали јер су свесни да су Американци те системе могли да изуче још кад су достављени Арапским Емиратима. Московски војни аналитичар Руслан Пухов каже да га чуди да су Американци морали да ,,краду" тај ,,Панцир" у Либији кад су могли да добију што их интересује од својих савезника Арапских Емирата.

Неоспорно је да су Руси задњих година усавршили ,,Панцире". Тако су они које сада има руска армија знатно савременији од оних које су купили Арапски Емирати. Најновији имају сасвим други систем за проналажење циљева познатији као СОЦ.

- Руска армија неће бити угрожена зато што је до Американаца доспео ,,Панцир-С1". А, ако се Американци интересују за ,,Панцире", то значи да су они добри - објашњава Руслан Пухов.

Али главни уредник сајта ,,Милитари Раша", Дмитриј Корњевеј сматра да ће Американци раставити ,,Панцир" и тражити његове слабе тачке. На тај начин ће они моћи да говоре о слабостима ,,Панцира" како би смањили интерес на међународном тржишту за тај руски систем.

Кад су Турци у Сирији уништили неколико ,,Панцира" сиријске армије у Москви су говорили да се експортна варијатна битно разликује од оне најновије коју добија руска армија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)