ПРОТЕСТИ ВЕЋ ЧЕТВРТУ НОЋ: У Холандији полицијски час, први од другог светског рата

Танјуг

27. 01. 2021. у 09:06

ПРОТЕСТИ ВЕЋ ЧЕТВРТУ НОЋ: У Холандији полицијски час, први од другог светског рата

Foto: Printskrin

У ХОЛАНДИЈИ су већ четврту ноћ заредом одржани протести против мера карантина, док су излози неких продавница били забарикадирани, а запослени у њима послати раније кућама ради безбедности, преноси Ројтерс.

Надлежни су позвали родитеље да своју децу тинејџере задрже у домовима, упозоравајући да би могли да заврше са криминалним досијеом и да би могли да добију огромне казне за уништавање аутомобила, продавница и јавне имовине.

У више од десет бградова позвана је полиција за сузбијање нереда, а у многима су издате хитне наредбе које службеницима дају већа овлашћења за обављање претреса.

Имали смо протесте у прошлости, али се ретко дешавало да се одржавају више ноћи заредом у градовима широм земље, рекла је портпаролка националне полиције. Она је објаснила да се они не одржавају само у подручјима која су позната као проблематична, него су много распрострањенији.

Холандска полиција је синоћ ухапсила више од 180 људи када су групе демонстраната почеле да пале ватру, бацају камење и пљачкају продавнице у неколико градова. До сада је ухапшено преко 470 људи, највише агресије било је усмерено на припаднике органа реда, а полиција је употребила водене топове у неколико градова.

Болница у Ротердаму упозорила је родбину и пријатеље пацијената да не долазе, након што су демонстранти напали болнице у више градова током претходних дана. У Ротердаму је синоћ повређено десет полицајаца.

У Холандији је у суботу ступио на снагу полицијски час, први од Другог светског рата, упркос чињеници да је број новозаражених опадао већ недељама, након што је Национални институт за здравље рекао да нови сој откривен у Великој Британији чини трећину нових случајева.

Школе и продавнице које не продају неопходне намирнице су затворене још средином децембра, а кафићи и ресторани два месеца пре тога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)