ХАОС ПОД МАСКОМ КОВИДА: Холандија у вртлогу насиља на протестима започетим због короне, најтежи нереди у 40 година

И. СТАНОЈЕВИЋ

26. 01. 2021. у 23:12

ХАОС ПОД МАСКОМ КОВИДА: Холандија у вртлогу насиља на протестима започетим због короне, најтежи нереди у 40 година

Фото ЕПА

ПОЛИЦИЈСКИ час остаје на снази упркос насиљу на протестима који из ноћи у ноћ блокирају холандске градове. Ово је у уторак саопштила влада у Хагу, поручивши грађанима да је сузбијање пандемије на првом месту, те да неће поклекнути пред демонстрацијама силе, нити притисцима било какве врсте.

Запаљени аутомобили, разбијена стакла уличних излога, масовна хапшења после сукоба грађана и полиције. То је слика више холандских градова која је послата у свет. Почеле као протест против рестриктивних антиковид мера, демонстрације у Холандији, које трају већ три ноћи заредом, отеле су се контроли самих организатора. Полиција је на хаос реаговала хапшењем 180 људи.

Разлози за вандализам у Хагу, Амстердаму, Ротердаму, Амерсфорту, Гелену и другим градовима остали су скривени иза борбе против полицијског часа и тинејџерског отпора против света одраслих. "Ово нема везе са протестом, ово је криминално дело", оценио је премијер Марк Руте у Хагу.

Реч је о најтежим нередима у мирној Холандији у протеклих неколико деценија. Пре пуних 40 година земљу су потресли немири у којима је дошло до сукоба полиције и грађана, избачених из нелегално окупираних станова. Од тих дана, нису запамћени изгреди који би били ни близу по количини насиља, до викенда кад је, под маском ковида, на хиљаде људи изашло на улице и када је дошло до општег хаоса.

Аналитичари се слажу у оцени да је избијање насиља уздрмало темеље холандског друштва. Британски Би-Би-Си поставља питање да ли је ово, у недостатку других видова социјализације, начин на који млади људи показују припадност нечему, сакривајући се иза маски и користећи прилику за пљачку и дивљање. Чињеница да су многи Холанђани, иако чак 90 одсто њих поштује полицијски час, доживели локдаун "као својеврсни наставак нацистичке окупације у Другом светском рату", отежава политичку ситуацију у овој земљи, која ће се, колико за два месеца, суочити са општим изборима.

Полиција је пуцала у ваздух, а на изгреднике су ишли сузавцем и воденим топовима. Повређено је десетак полицајаца. Повређена су и двојица фото-репортера, која су се нашла на мети банди које су бацале камење на све што се креће. Написано је безмало 6.000 казни од по 95 евра, због прекршене забране кретања између 21 и 4.30, управо оне која је део Холанђана асоцирала на нацистичку "руку".

Демонстранти су у Хагу палили бакље, а на покушаје полицајаца на бициклима да их растерају узвратили су пиротехничким средствима. У градовима на југу земље, масовно су страдали излози продавница, пљачкани су супермаркети и превртани аутомобили. Градоначелник Ротердама потписао је уредбу која полицији даје шира овлашћења за хапшења. Власти неколико градова најавиле су увођење ванредног стања.

Барови и ресторани затворени су од октобра, док школе и продавнице, изузев радњи са прехрамбеном робом, не раде од децембра. Због страха од нових сојева вируса корона, стопирани су летови из Велике Британије, Јужне Африке и Латинске Америке. У Холандији је регистровано скоро милион оболелих од ковида 19, преминуло је око 13.500 људи.

ЖУРКЕ У ТИРОЛУ

МЛАДИ Британци, Швеђани и Данци у аустријском скијашком центру Санкт Антон ам Арлберг навукли су гнев на себе јер су, под плаштом тражења посла, допутовали да, у време пандемије, праве журке и скијају. "На интернету постоје савети како заобићи забране и без проблема стићи до Санкт Антона, а то је возом из Цириха", рекао је градоначелник овог места Хелмут Мал.

БЕС ЗБОГ ЛОКДАУНА

У ЦЕЛОЈ Европи влада огорчење због свеопштег локдауна, затварања граница и "окретања животних токова на минимум". Бесни на своје владе, грађани се буне, незадовољни рестрикцијама које трају месецима. Приватни предузетници крше руке у очају због катанца на пословање, сектори услуга страхују од масовних стечаја. Власти земаља чланица ЕУ, као да на све то жмуре и убрзавају темпо својих мера на савладавању пандемије, истичући да су здравствени системи на самом рубу колапса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dragan

27.01.2021. 08:24

А, па то су демократски пендреци и демократски сузавци... није то тамо нека диктатура, народа из "трећих земаља" (на западу - "почитички коректан" назив за "ниже расе")... То кад те удари "демократски" пендрек није исто као не-демократски.... а и крварење је "демократско"...