РУШЕ СЕ СНОВИ БЕЊАМИНА НЕТАЊАХУА: Бајден најавио велики преокрет на Блиском истоку, ништа од Трампове политике "великог Израела"

Танјуг

26. 01. 2021. у 20:39

РУШЕ СЕ СНОВИ БЕЊАМИНА НЕТАЊАХУА: Бајден најавио велики преокрет на Блиском истоку, ништа од Трампове политике великог Израела

Фото: ЕПА

АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена најавила је данас да ће обновити односе са Палестинцима, као и помоћ палестинским избеглицама, што представља преокрет у односу на Трампову администрацију и кључни елемент нове подршке заједничком решењу за окончање вишедеценијског конфликта са којим су се сложили Израелци и Палестинци.

Вршилац дужности америчког амбасадора Ричард Милс најавио је Бајденов нови приступ на састанку Савета безбедности УН и рекао да нова администрација верује да је то и даље најбољи начин да се осигура будућност Израела као демократске и јеврејске државе и легитимне аспирације Палестинаца ка сопственој држави и безбедном и достојанственом животу, преноси АП.

Како би остварила ове циљеве Бајденова администрације ће обновити односе са Палестинцима, али и Израелцима, рекао је Милс.

То укључује обнову односа са палестинским лидерима и палестинским народом, рекао је Милс и додао да је председник Бајден био јасан да намерава да обнови програме помоћи САД у циљу подршке развојним економским програмима и програмима хуманитарне помоћи Палестинцима.

Милс је такође рекао да ће Бајден предузети кораке да поново покрене дипломатске односе које је прекинула претходна администрација.

САД се надају да ће полако почети да граде поверење на обе стране како би створиле окружење у којем је могуће проналажење заједничког решења, наводи Милс.

То значи да ће позвати обе стране да избегавају једностране потезе који отежавају проналажење заједничког решења, као што су анексија територије, насељавање, уништавање и плаћање криминалцима за извршење терористичких акција, објаснио је Милс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)