ПАЛА ИТАЛИЈАНСКА ВЛАДА: Премијер Ђузепе Конте поднео оставку?

Танјуг

26. 01. 2021. у 10:22

ПАЛА ИТАЛИЈАНСКА ВЛАДА: Премијер Ђузепе Конте поднео оставку?

Фото: ЕПА

ПРЕМА писању италијанских медија, премијер Италије Ђузепе Конте поднео је оставку.

Агенција Анса пише да је премијер јутрос своју одлуку саопштио члановима владе, а затим ће, према протоколу, то званично саопштити и председнику Републике Серђу Матарели.

Медији пишу да ће премијер у оставци покушати да изведе пилотирану кризу, уколико му председник Републике повери трећи мандат и састави нову владу која ће имати чвршћу политичку основе парламентарних странки.

Док се не формира нова влада, актуелни чланови владе у оставци ће извршавати неопходне послове.

Странке левог центра које су чиниле досадашњу коалициону владу, Демократска и Покрет пет звездица, залажу се да премијер у оставци, Конте, формира и наредну владу.

Такво је и расположење у народу. Испитивање јавног мњења показује да је Ђузепе Конте најпопуларнији председник владе у последних 20 година и да 46 одсто испитаних жели да он настави да води извршну власт.

Најјаче партије опозиције десног центра "Лига" Матеа Салвинија и "Фратели д'Италија" Ђорђа Мелонија не задовољавају се само променом владе већ траже и изборе, верујући да би у овој ситуацији имали подршку већине бирачког тела.

Нови избори су, за сада, мало вероватна опција.

Кризу италијанске владе изазвала је мала странка "Италија Вива" Матеа Ренција, која је била део владајуће коалиције.

Након што је месец и по уцењивао и постављао ултиматуме влади чији је члан била његова странка, Ренци је повукао своје министре и тако отворио кризу извршне власти која долази у веома тешко време.

Због тога што је пред владом борба против пандемије ковида-19, али и задатак да направи и почене изведбу пројекта употребе 209 милијарди евра, које је Италија добила од Европске уније да би се опоравила од здравстведне и економске кризе настале заразом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)