СКИДАЈУ КИНУ СА ЕКОНОМСКОГ ТРОНА: Ова земља ће имати највећи привредни раст 2021. године

Новости онлине

25. 01. 2021. у 21:29

ИНДИЈА би ове године могла претећи Кину у привредном расту, и тако постати најбрже растућа економија на свету.

СКИДАЈУ КИНУ СА ЕКОНОМСКОГ ТРОНА: Ова земља ће имати највећи привредни раст 2021. године

Фото Танјуг/АП

Компанија „Глобал дата“ очекује да ће раст индијске економије у 2020. бити толико оштар да ће њен БДП до краја године забележити пораст од чак 9,7 одсто. Кинески раст би у истом периоду требало да износи 8,6 процената.

Ово предвиђање базирано је на подацима о неколико покретача индијске економије, од којих се кључним сматрају стране директне инвестиције које су стигле у ову земљу у протеклих неколико месеци. Осим њих, расту индијске привреде требало би да допринесе и државни пакет финансијских подстицаја вредан 266 милијарди долара.

Како пише Кварц, комбинација ових утицаја, пада броја заражених и масовне вакцинације уливају сасвим реалистичну дозу оптимизма. Додатни подстицај индијској економији требало би да буде почетак сезоне фестивала током које значајно расте домаћа потрошња у овој земљи. Сезона фестивала почиње на лето. Тада рапидно расте потрошња електронике, расвете, украса и змајева, али и слаткиша. Током фестивала мале радње скоро да дуплирају своје промете, и то радње из разних делатности, па чак и јувелири будући да се у тим месецима дешава и највише просидби, преноси портал „Бизнис и финансије“.

Међутим, Индија не мора да чека до лета. Да је опоравак индијске економије већ започео сведоче и подаци о опоравку тржишта пословног простора у овој земљи, које се вратило на ниво пре корона кризе већ у последњем кварталу прошле године.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)