НАГЛИ ПАД ВРЕДНОСТИ БИТКОИНА: Нова америчка министарка направила пометњу или је то "природна корекција"?

Novosti online

25. 01. 2021. у 09:51

НАГЛИ ПАД ВРЕДНОСТИ БИТКОИНА: Нова америчка министарка направила пометњу или је то природна корекција?

Фото Илустрација архива

ДВОЦИФРЕНИ пад биткоина од 25% прошле недеље уједно је најоштрији од септембра 2020, будући да дигитални новац недељама уназад непрекидно расте.

Међутим, једна изјава америчке министарке финансија, Џенет Јелен, била је довољна да биткоин изгуби на вредности. Она је, наиме, рекла да је ова криптовалута погодна за криминалне активности, што је протумачено као најава строже регулативе убудуће.

У петак око 14х биткоином се трговало по цени од 31.712 долара, чиме је његова вредност за 24 сата потонула више од 17 посто, подаци су "ЦоинМаркетЦап". То значи да је на недељном нивоу биткоин изгубио 12% вредности, а разлози нису најјаснији.

Недавно је биткоин достигао рекорд од чак 42.000 долара вредности, па се необјашњиво стропоштао, баш као и пре неколико година када је са 20.000 пао на свега 3.000 долара.

Потенцијални разлог за пад може бити  забринутост инвеститора око појаве ценовног балона на тржишту криптовалута. Други мисле да је до регулатора.

Да ли је ово типично "хлађење цене"?

Део аналитичара верује да је до корекције морало доћи, због наглог раста цене биткоина. Он је, практично са дна, односно са 3.850 долара из марта 2020. дошао до незапамћеног рекорда крајем године, тј. скочио 700%.

Јехан Чу, партнер у хонгконшкој саветодавној блокчејн фирми "Кенетиц Цапитал", каже да су страхови министарке Јелен неосновани, и сматра да је ово што се тренутно дешава с биткоином - природна корекција.

Додаје да би у 2021. биткоин могао да достигне вредност од чак 100.000 долара, што су прогнозирале и неке светске банке. Успон до рекордних 42.000 долара, из 8. јануара, доводи се у везу с потпуним нестанком аверзије према ризику на финансијским тржиштима, која су преплављена монетарним и фискалним пакетима.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)