ОВЕ ЗЕМЉЕ БИ МОГЛЕ ДА УВЕДУ КОВИД ПАСОШЕ: За улазак на њихову територију ће нам бити потребна потврда о вакцинацији

Novosti online

24. 01. 2021. у 23:09

ОВЕ ЗЕМЉЕ БИ МОГЛЕ ДА УВЕДУ КОВИД ПАСОШЕ: За улазак на њихову територију ће нам бити потребна потврда о вакцинацији

Фото: Depositphotos

ВИШЕ од пет сати лидери Европске уније разговарали су о потреби заједничког приступа у наставку борбе против пандемије, укључујући и предлог о издавању сертификата о вакцинацији.

Одлука је била да се доношење те одлуке одлаже, а сама дискусија поново је поделила чланице блока.

Нешто сложнији су били око потребе за оштријом контролом на границама услед новог раста броја случајева широм континента, као и око убрзања процеса вакцинације. Међутим, питање издавања потврда вакцинисаним грађанима које би служиле као "ковид пасоши", односно пропуснице за путовања без рестрикција, изазвало је већу буру.

Увођење јединственог сертификата о вакцинацији против корона вируса, који би важио у целој ЕУ и олакшао путовања, први је предложио грчки премијер Кирјакос Мицотакис. Према његовој идеји, вакцина не би требало да буде обавезна нити предуслов за путовање, али вакцинисане особе би требало да слободно путују. Према његовим речима, ако се чланице ЕУ сагласе о заједничкој формули, то може утицати на слободу путовања на глобалном нивоу.

Према неким изворима, приличан број држава подржава идеју о таквим сертификатима, посебно туристички оријентисан Медитеран, али неки сматрају да је за то "још увек прерано". Међутим, нагласак многих лидера је био на то да се такве потврде користе као "медицински документ"', а не као "путна исправа", барем у овом тренутку.

Оно што је за сада извесно је да ће за ту одлуку бити потребно више информација, од тога колико траје имунитет након вакцинације до тога која ће правила важити за оне који су вакцинисани цепивима која није одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА).

Како пише "Јуроњуз", иако би увођење "ковид пасоша" олакшало кретање, они би могли да угрозе права на приватност и омогуће земљама да одређују права појединаца на основу њихових здравствених картона. Исто тако, у овом тренутку би значили дискриминацију људи који и даље немају приступ вакцини или не могу да се вакцинишу због контраиндикација.

На Европску комисију се апелује да размотри увођење сертификата о вакцинацији за државе у Шенген зони, што би резултирало великим подстицајем за путничку индустрију. За увођење таквих "сертификата", које би све државе чланице морале да признају, највише се залажу државе у којима су туризам и путовања једна од кључних грана економије.

У појединим земљама, као што је Грчка, већ је дозвољен улазак без икаквих ограничења онима који су примили вакцину против ковида-19. Грчки премијер је потврдио да ће невакцинисани путници морати да имају негативан ПЦР тест, као и да их чека обавезан карантин по уласку у земљу.

Још неколико европских земаља сада уводи изузећа за путнике који поседују сертификат о вакцинацији. С обзиром на то да је туризам био на јаком удару пандемије, владе желе да поново покрену своје економије и виде "ковид пасоше" као начин за то.

Пољска сада дозвољава посетиоцима који имају сертификат да уђу у земљу без ограничења. Данска, Естонија и Исланд такође желе да уведу ту меру, а у уторак је шпански министар туризма најавио да ће и његова земља следити тај пример.

Међутим, Светска здравствена организација (СЗО) саветовала је владе да не журе са укидањем рестрикција за вакцинисане путнике. У петак је комитет СЗО упозорио да "још увек постоји превише основних непознаница у погледу ефикасности вакцина и смањењу преноса вируса, а вакцине су и даље доступне само у ограниченим количинама“.

Шпанија спасава туризам

Шпанија ће се ускоро наћи на листи европских земаља које планирају да уведу сертификат о вакцинацији који би олакшао кретање путника и помогао туристичком сектору да се опорави од штете коју је изазвала пандемија.

Шпанска министрка туризма Рејес Марото најавила је да влада земље ради на увођењу сертификата који ће имати исте функције као они које би требало да уведу друге европске земље. Према Мароти, владина одговорност није била само пружи отпор вирусу већ и да одржави шпанску туристичку конкурентност.

Турски сектор Шпаније суочио се са 75 одсто смањења прихода у туристичком сектору, док је током прошле године забележен пад броја међународних посетилаца од 20 милиона.

Италијански туристички сектор апелује на владу

Италијанска Национална туристичка федерација позвала је владу да убрза националну кампању вакцинације и изда сертификате онима који приме вакцину против короне.

У саопштењу за штампу, Федерација признаје да је потпуно свесна ситуације у вези са ширењем пандемије и неизбежних мера сузбијања које италијански држављани морају да поштују. Међутим, истиче да се италијанска туристичка индустрија након десет месеци неактивности мора поново покренути најкасније до краја пролећа.

Због тога Федерација тражећи од владе да пронађе решења компатибилна са економском одрживошћу 380.000 компанија које запошљавају четири милиона људи.

"Ковид пасоши" и у руској регији

Руска република Башкортостан увешће "ковид пасоше" од 5. фебруара и тако постати прва регија у земљи која је предузела тај корак, најавио је гувернер Радиј Хабиров. Електронски документ са QР кодом аутоматски ће се издавати становницима који имају антитела на корону путем владиног портала.

Пасош вакцинисаних особа важиће годину дана, док ће код оних који су развили антитела након прележане инфекције трајати три месеца. Претходно заражени грађани код којих је ниво антитела испод прописане норме мораће да приме вакцину.

Носиоци "ковид пасоша" биће изузети из многих пандемијских ограничења, укључујући социјалну дистанцу и самоизолацију. Једини изузетак су маске, које ће и вакцинисани грађани морати да носе до краја ове године.

Власници докумената такође ће имати право на попусте код регионалних продаваца, као и у местима за спорти и забаву, хотелима и одмаралиштима.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)